НАП отвръща на удара

0
Данъчните обещаха това да бъде последната подмяна на касовите апарати
Данъчните обещаха това да бъде последната подмяна на касовите апарати

Данъчните обещаха това да бъде последната подмяна на касовите апарати.

Няколко дни, след като бизнесът за пореден път обяви, че новата Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства буквално ще принуди по-голямата част от предприемачите в страната да минат в сивия сектор, от Националната агенция за приходите (НАП) се опитаха да успокоят бизнеса с извънредна пресконференция, пише Investor.bg.

На брифинга стана ясно, че до края на следващата седмица данъчните трябва да предоставят на финансовия министър Владислав Горанов данни за това доколко фирмите са успели да внедрят новата система. На база на тази информация Горанов ще прецени дали да бъде дадена исканата от бизнеса отсрочка за смяна на касовите апарати и актуализирането на Софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО).

Много вероятно е все пак отсрочка да има, особено що се отнася до големите компании, които имат свои собствени програми за продажбите, които трябва да бъдат подменени или актуализирани, коментираха пред Investor.bg източници от приходната администрация, полежали анонимност. 

Според тях е много вероятно отсрочката да бъде дадена само за бизнеса, който работи със СУПТО, а срокът за подмяната на касовите апарати да остане непроменен.

От приходната агенция са поискали данни от над 16 бизнес и браншови организации за това каква готовност имат да съобразят дейността си с новите правила, съобщи говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.  Той припомни, че държавата губи 330 млн. лева годишно от неплатени данъци и осигуровки, което е над 1 млрд. лева на година укрит оборот. Заради сивия сектор в електронната търговия загубите за хазната възлизат на общо 500 млн. лв.

В момента, според текстовете на наредбата, крайният срок за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, които разполагат с общо около 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. За останалите фирми срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани информационни системи – до 31 декември 2019 г.

Финансовият министър заяви още в понеделник, че е склонен да прояви гъвкавост, ако е необходимо.

По време на брифинга стана ясно още, че от НАП планират това да бъде последната подмяна на касовите апарати. Причината е, че оттук нататък технологиите ще предлагат все по-различни методи за плащания, които не включват използване на фискални устройства от миналия век. Всяка следваща подмяна ще бъде доброволна, като агенцията ще даде възможност в бъдеще касови бележки да се издават от мобилни устройства и чрез други модерни технологии. 

Според данните на приходната администрация вече 30 хил. фискални устройства от новия тип функционират в реална среда. Вече работят и 500 фискални принтера с актуализиран софтуер. Издадени са 6 млн. касови бележки с QR код. От думите на говорителя на НАП около 73% от регистрираните по ДДС фирми, които работят с касови апарати, вече отговарят на новите изисквания (става дума за само за фирмите с обикновени касови апарати, а не за тези, които използват СУПТО).

Проблемът е, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер.

Данъчните уточниха още, че фирмите, които работят изцяло с плащания по банков път, не са обхванати от новите текстове на наредбата. Електронните магазини, които приемат плащания с кредитна или дебитна карта, пощенски запис или наложена платеж, обаче са задължени да издават касови бележки и де факто наредбата важи и за тях, защото това се водят плащания през виртуален ПОС терминал. Всички онлайн магазини подлежат на регистрация до края на март. Скоро предстои да се регламентира в наредбата и т. нар. електронна касова бележка, за издаването на която обаче отново ще е нужно фискално устройство.

По повод оплакванията на бензиностанциите, че ще се налага да сменят фискалните си устройства и софтуера 2 пъти – един път до края на март и още веднъж до края на юни, от НАП увериха, че това няма да се налага. Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота чрез фискални устройства до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите трябва да се отпечатват и размера на ставките по ДДС и акциза, както и цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. 50% от бензиностанциите няма да могат да изпълнят това изискване и ще бъдат принудени или да затворят, или да работят незаконно, каза в понеделник от Българска петролна и газова асоциация.

„Бележката ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Ще се вижда и разликата между разликата между покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата бележка да се вижда печалбата“, обясни Бъчваров и добави, че тази информация попада в графа „свободна информация“, като словосъчетанието „Приятен път“ на някои касови бележки от различни бензиностанции. 

Относно опасенията, че сървърите на НАП няма да издържат на всеки 5 минути да приемат данни за издадените касови бележки (в момента търговците подават данни веднъж месечно), данъчните са категорични, че няма място за съмнения. Те са провеждали тестове в последните 4 месеца, по време на които са обработени 4 млрд. касови бележки, при очакван максимален наплив от 2 млрд. броя, и не е имало никакви проблеми. Бъчваров уточни още, че дори да има затруднения с клетките на мобилните оператори, те са длъжни да ги остранят до 24 часа, през което време софтуерът ще опитва непрестанно да подава информация и ще я пази. Ако до 24 часа не бъде възстановена връзката между НАП и фискалното устройство, обектът ще бъде затворен.

Друг важен детайл, който касае предимно малките търговци, е това, че те вече няма да могат да посочват на касовата бележка само групите хранителни стоки, които са продали (ако вземем за пример квартален хранителен магазин). Вече всяка отделна стока трябва да фигурира като такава – мляко, яйца, сирене, а не само като „група 1“ или „група 2“. По принцип това изискване е още от 2006 г., но реално ще търговците все още „минават между капките“. Сега, с новите касови апарати, софтуер и връзката с НАП на всеки 5 мин., това няма да бъде възможно. Целта е да се прекрати порочната практика да не се отчитат продажби и да се засичат влезлите в магазина стоки, складовите наличности и продадените артикули.

От НАП се похвалиха още, че от вчера е налично ново мобилно приложение, което позволява всеки гражданин да проверява валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код. Приложението е достъпно безплатно за устройства с операционни системи Android и iOS. По този начин ще бъде засилен гражданският контрол и всеки, който иска може да провери дали търговецът, от който пазарува, е коректен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари