Най-възрастната италианка почина на 113 години

0
Доменика Ерколани не е вземала никакви лекарства през живота си
Доменика Ерколани не е вземала никакви лекарства през живота си Снимка: кадър You Tube / Tv Centro Marche

Доменика Ерколани не е вземала никакви лекарства през живота си

Доменика Ерколани от град Пезаро, смятана за най-възрастната италианка, почина на 113 години и 137 дни, съобщиха медиите на Апенините, цитирани от 24 часа.

Така първенството се поема от втората в списъка – Клаудия Бакарини, която е на 113 години и 36 дни.

Досегашната рекордьорка баба Доменика била родена в Урбино и била последната от пет деца в семейството си. Преживяла в миналото две епидемии и две световни войни. Тя била домакиня, мъжът ѝ бил началник гара. До последно за Доменика се грижела 87-годишната ѝ дъщеря Алесандра.

Според семейния лекар на бабата Данило де Санти смъртта ѝ настъпила вследствие на старост. Устойчивостта на организма ѝ учудила дори самия медик, който каза пред в."Ил ресто дел Карлино", че Ерколани не е вземала никакви лекарства в живота си. Тя отказвала да приеме дори хапче против високо кръвно, защото щяло да навреди на хармонията на физиката ѝ. Тайната на дълголетието според нея била в това, да бъдеш добър, затова вратата ѝ вкъщи била отворена за всички.

Доменика ставала сутрин в 7 часа, закусвала обилно, а след това цял ден слушала религиозна станция по радиото. Никога не отказвала чаша вино.

В момента първите девет места в списъка от най-възрастни хора на Ботуша се заемат само от жени. Чак десети е 111-годишният Триполино Джанини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари