Най-старото професионално училище в България е отворило врати в Русе

5
Това е станало през 1865 година
Това е станало през 1865 година

В България няколко училища могат да се похвалят с вековна история, дълъг път през науката, хиляди ученици, попили от тях знания, за да станат мъдри и стойностни хора.

Вековната история е показател за значимостта и успеха на тези училища и учителите, превели децата по пътя на знанията, за ценността и неотменното им място, за това, че е важно да ги съхраним и да просъществуват, пише Актуално.

Подобна история е повод за гордост и на ръководството на училищата, и на персонала, и на възпитаниците.

Най-старите професионални училища в България

В България училищата, дали професия на хиляди българи, с най-стара история, създадени преди почти 2 века са:

  • Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ в Русе, създадена през 1883 година.
  • Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен, създадена през 1883 година.
  • Професионална гимназия по селско стопанство в Садово, създадена през 1883 година.
  • Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов, създадена през 1883 година.

Макар историята им да започва през 1883 година, има професионално училище, давало знания, професия и хляб десетилетия по-рано – „Ангел Кънчев“.

Кое е най-старото училище в България?

Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ - Образцов чифликРусе отваря врати през 1865 година и това я прави най-старото училище в България, което е професионално.

През 1835 година, 30 години по-рано, в Габрово, поддържано с помощта на дарителски фонд, създаден от Васил Априлов, отваря врати първото светско взаимно училище на новобългарско език в България – Априловското училище.

Неофит Рилски е учителят, посрещнал първите учениците. Името на училището е посветено на основателя му – Васил Априлов, който заменя килийното обучение с взаимноучителната метода. През 1872 година училището става гимназия, а от 1881 година носи гордо името на своя благодетел.

Национална Априловска гимназия е наследник на Априловското училище и повод за гордост за възпитаниците си. През 2022 година тя отпразнува 187 години от създаването си, което я прави най-старото училище в България. Сградата на Националната Априловска гимназия е дело на Уста Генчо Кънчев и през 1979 година е обявена за паметник на културата от национално значение.

Две години по-късно – през 1837 година в града, център на възраждане на българския дух и култура, отваря врати най-старото училище в България, което е обществено. В „Св. Св. Кирил и Методий“ първите ученици се обучавали от една от най-значимите личности на Българското възраждане – Неофит Рилски.

По отношение на висшето образование най-старото училище в България е на почти век и половина. Националният военен университет „Васил Левски” се гордее със своята 143-годишна история.

На 6 септември в Пловдив капитан Н. Флейшер издава Заповед № 1 по Софийското военно училище. Датата е рождена за военен университет „Васил Левски” и от този ден е поставено началото на неговото летоброене.

От 1878 г. до днес Военното училище подготвят 142 випуска млади офицери – гръбнак на армията ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Ло ощ
    Дано повече да няма и политически назначения на директори, защото въпросната гимназия по икономика имаше една директорка - Р. Б., която за 20 години мина през всички управляващи партии. А тя обичаше да управлява като надзирател в концлагер.
  • 6
    3
    Христов
    Дано продължава да оцелява от и с нищо това училище. Да му се помага !!!!!
  • 4
    2
    Гретхен Тумбакберг
    Няма да има вече нито коне нито козички и други подобни твари . Вече всички се стремиме към зеленото което е къде къде по-здравословно . Идете по паркове и градини и пасете на воля райграс докато се запените така ще сте и полезни за общината като й спестите разходи по косенето на площите .
  • 14
    1
    ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК
    ПОРАДИ ТЕЗИ ГОРЕСПОМЕНАТИ ПРИЧИНИ КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ И РАЗВИТИЕ,ДЕМОКРАТИ ЛИ,ПОЛИТИЦИ ЛИ ИЛИ МЕСТНИ КЕБАПЧИЙСКИ ИНТЕРЕСИ НА РАЗНИ СЕЛСКИ ЦЪРВУЛИ ОТ РУСЕНСКО И ОКОЛИЯ РАЗПИЛЯХА ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК И НЕГОВАТА БАЗА И ЗЕМИ И ГО ДОВЕДОХА ДО СЪСИПИЯ.ИМАХА УЧЕНИЦИТЕ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ЗА ПРАКТИКА,ОПИТИ И СЪБИРАНЕ НА ЗНАНИЯ.МИСЛЯ ИМАХА СТАДА,ЛАБОРАТОРИЯ ЗА АГРОНОМИ,ВЕТЕРИНАРНИ ТЕХНИЦИ.ИМАШЕ РЕДОВЕН ТРАНСПОРТ И КВАРТАЛА ОКОЛО УЧИЛИЩЕТО БЕШЕ ПЪЛЕН С ЖИВОТ ДОКАТО НЕ СЕ СТИГНА ДО СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ АКО НЕ ГРЕША.ТАМ КАКВО СТАНА С КОННА БАЗА,ОВЦЕ,КРАВИ,ТЕЛЕТА,КОЗИЧКИ И СЪПЪТСТВАЩИЯТ ГИ ИНВЕНТАР И СГРАДОВ ФОНД,РАБОТИЛНИЦИ КЪМ УЧИЛИЩЕТО МАЙ ПАРНИЦИ,ЛОЗЯ,РАЗСАДНИЦИ ГРАДИНИ И КАКВО ЛИ НЕ? МОМЕНТНОТО СЪСТОЯНИЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОВА КОЕТО БЕШЕ СИ МИСЛИМ СКРОМНО,АЗ. ПРОСТИ ИМ ГОСПОДИ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ С ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.МИСЛЯТ С РЕКТУМЧЕТА И АНУСЧЕТА ОТ ПП И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДО НС И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари