Най-мощният вулкан на Земята изригва в сърцето на САЩ?

1
Най-мощният вулкан на Земята изригва в сърцето на САЩ?
Снимка: mafengwo.net

На територията на Йелоустоунския парк в САЩ започва да се „събужда" едноименният вулкан - най-мощният от съществуващите вулкани на планетата, смятат учените. Той обаче все още не е изригвал в съвременната епоха.

Вулканът би трябвало да се събужда на всеки 600 хиляди години, а от последното му изригване са изминали 640 хиляди години, смята геофизици. В края на март те забелязаха известна сеизмична активност в района. Регистрирани бяха над 20 подземни труса. Последният от тях, на 30 март, беше със сила 4,5 степен по Рихтер.

Размерите на вулкана са изумителни. Той обхваща 4 хиляди квадратни километра, а това е 20 пъти повече от един Вашингтон с всичките му предградия. Някои вече чертаят катастрофични прогнози: ако вулканът изригне, то в радиус на 1000 километра няма да остане нищо живо, а цялата територия на Северна Америка ще остане под 15-сантиметров слой пепел.

Паркът е известен с горещите си извори. Той е мястото с най-голяма концентрация на гейзери в света. Обширните гористи местности на националния парк Йелоустоун (Yellowstone National Park) покриват площ от почти 9,000 кв.м, като 96 процента от парка е разположен основно в щата Уайоминг и една малко част - в Монтана и Айдахо.

В Йелоустоун могат да се видят половината от геотермалните феномени в света - над 10,000 примера.

В парка има повече от 300 гейзера, които съставляват две трети от общото количество гейзери на планетата.

Паркът е основан през 1872 г. и е също така известен с разнообразието на дивия живот там, като се срещат мечки гризли, вълци, бизони и канадски елени. Национален парк Йелоустоун е защитена зона, чиято територия съдържа значително количество геоложки феномени, като на нея протичат множество геоложки процеси.

Според скептиците сега животните масово напускали територията на парка, но учените успокояват, че миграцията на обитателите на резервата е свързана по-скоро с търсене на места с повече храна.

Все пак, ако вулканът изригне, това би могло да доведе до катаклизми: смяна на климата или други изменения на цялата планета. Учените смятат, че по сила на изригване вулканът Йелоустоун може да се сравни само с катаклизмите, станали при зараждането на живота на планетата.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари