Най-мощният ураган в Атлантика ще удари САЩ

0
Властите във Флорида въведоха извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга
Властите във Флорида въведоха извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга

Нов силен ураган се очаква да удари САЩ в неделя.

Ураганът "Ирма" се превръща в най-мощният ураган, записан някога в Атлантическия океан, съобщава The Guardian. Вчера бурята премина в максималната и "изключително опасна" пета степен.

Властите във Флорида въведоха извънредно положение на територията на всички 67 щатски окръга заради приближаването на урагана Ирма, който е от пета степен, съобщава БТА, като се позовава на световни информационни агенции.

Издадена е заповед за евакуация на жителите на островите край бреговете на Флорида. Магистралите в щата временно ще бъдат безплатни, така че желаещите да могат да се евакуират по-лесно. 

Над 7000 души от Националната гвардия са мобилизирани да съдействат на властите при извършване на спасително-издирвателни операции, ако е необходимо. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди да се окаже помощ на Флорида, американските Вирджински острови и Пуерто Рико във връзка с приближаването на урагана.

Американският Национален център за ураганите обяви Ирма за най-силния от всички урагани, наблюдавани досега в Атлантическия океан, извън пределите на Карибския басейн и на Мексиканския залив, където по-принцип водата е по-топла и подхранва по-мощни стихии. 

Очаква се бурята да достигне ветрове от скорост близо 300 км в час. 

Властите на Бахамските острови започнаха най-голямата евакуация в историята на страната заради урагана Ирма.

Евакуира се населението от островите в южната част на архипелага, откъдето се очаква да мине стихията. Хората ще бъдат прехвърлени в град Насау на остров Ню Провидънс.

В първите, връхлетени от урагана острови Антигуа и Барбуда властите призоваха хората да не излизат и спряха електричеството. Призивът към населението завършва с думите "И нека Бог пази всички нас!".

Очаква се ураганът да премине през Американските и Британските Вирджински острови, Пуерто Рико, Доминиканската република, Хаити и Куба, преди да достигне Флорида през уикенда. 

Същевременно стана ясно, че на 12 септември по четири големи американски телевизии - Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си и Фокс, както и във Фейсбук, Туитър и ЮТюб, ще бъде излъчен телетон с участието на редица звезди, в това число и Бионсе, която е родена в град Хюстън. Той е озаглавен "Ръка в ръка" и средствата от него ще бъдат за пострадалите от бурята Харви, засегнала щата Тексас и щата Луизиана. В телетона ще участват Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Джейми Фокс, Рийз Уидърспуун, Опра Уинфри, Барбра Стрейзънд, Матю Макконъхи и др.

По-късно днес пък президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви кои организации ще получат неговото дарение от 1 милион долара в помощ на пострадалите от Харви, предаде Асошиейтед прес, като цитира говорителката на Белия дом Сюзан Сандърс. Средствата са от личния фонд на президента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари