Най-мистериозният агент поема разузнаването на ЕС

0
Никой не разполага с негова снимка и не знае възрастта му
Никой не разполага с негова снимка и не знае възрастта му

Легендарен германски служител от разузнаването, известен с прякора "г-н Хизбулла" заради работата си в Близкия изток, ще оглави разузнавателната служба на Европейския съюз след парижките атентати, пише британският в. "Дейли Телеграф", цитиран от БТА.

Герхард Конрад беше определен за новия шеф на Центъра за информация и анализи, който ще се опита да не допуска в бъдеще разузнавателни пропуски като тези, които позволиха на парижките атентатори да се движат свободно из цяла Европа.

Д-р Конрад е описван като "най-близкия до Джеймс Бонд германски еквивалент", но биографията му по-скоро напомня на герой от трилърите на Джон льо Каре, посочва вестникът.

Никой не разполага с негова снимка, както никой не е виждал снимка на легендарния източногермански шпионин Маркус Волф.

Данните за възрастта му варират от 40 до 60 години, а освен това не се знае дали Герхард Конрад е истинското му име или псевдоним. Конрад е известен сред разузнавателната общност като "г-н Хизбула" заради ролята му на таен преговарящ, уредил размяна на затворници между ливанската групировка и Израел.

Той стана известен през 2011 г., след като успешно договори освобождаването на Гилад Шалит, израелския войник, пленен от Хамас и държан в затвор в Газа повече от пет години.

Намесата му, както се твърди, е била поискана лично от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Назначаването на толкова известна фигура е ясен сигнал, че ЕС се опитва да увеличи ролята на общото си разузнаване.

Центърът не е разузнавателна служба в традиционния смисъл и Конрад няма да командва шпиони. Тя координира и обменя разузнавателна информация между различните разузнавателни служби в страните от ЕС.

Въпреки че тя не отговаря пряко за антитероризма, опитът на г-н Конрад в арабския свят е признак, че лидерите от ЕС искат фокусът на работата й да е заплахата от "Ислямска държава".

Герхард Конрад, който е бил резидент в Дамаск от 1998 до 2002 г., говори свободно арабски и има докторат по ислямознание.

Израелски офицер, който е работил с него при преговорите за Гилад Шалит, го хвали, че има нерви от стомана и казва, че мотото му е "провалям се, докато успея".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари