Най-малкият герой е Гергана, родена с тегло 800 грама

0
Увеличава се броят на недоносените бебета в Русе
Увеличава се броят на недоносените бебета в Русе

Увеличава се броят на недоносените бебета в Русе

На 17 ноември за 10 поредна година отбелязваме световния ден на недоносените деца. Наблюдава се висок и все по-нарастващ брой преждевременни раждания, съобщават от УМБАЛ „Канев“ в Русе. През изминалата 2020г. В АГ комплекса са родени 138 недоносени деца, от общо 1128 родени.

В Неонатологично отделение са приети още 12 недоносени деца от болниците в Бяла, Разград, Тутракан, Силистра и Кубрат. За 9-те месеца на 2021г. са приети 99 недоносени деца, родени в АГК- УМБАЛ „Канев“ и 10 недоносени деца от други болници.

В настоящия момент в отделението се полагат грижи за 11 недоносени деца, родени с тегло от 900гр. до 2000гр. Недоносеното дете преминава през дълъг и труден път- започнат с реанимация, апаратна вентилация и продължаващ през много изследвания, процедури, манипулации, прегледи, лечение и въпреки всички изпитания преживява и се развива като здраво дете.

„Героят е този, който има силата и куража да преодолява непреодолими препятствия“. Най-малкият герой за 2020г. е Мерт, роден с тегло 700 гр., а за 2021 г. е Гергана, родена с тегло 800 грама.

„Много дни на тревога, надежда и очакване да прегърне своята рожба преживява всеки родител на недоносено дете“, казва д-р Лиляна Ташкова – началник на отдлението по Неонатология. „Подкрепата на тези родители трябва да започва с достъп до качествено проследяване на бременността и оптимална грижа за физическото и психическото здраве на всяка бременна жена. Всяко недоносено дете има достъп до съвременна медицинска грижа“ допълва д-р Ташкова. „Благодаря на екипа на Неонатологично отделение за високата отговорност и всеотдайност Благодаря на всички малки и пораснали герои и на техните родители за доверието и вярата!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари