Най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември

2
Според Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение
Според Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение Видео: БНТ

Каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента

"Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания", каза проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Проф. Кантарджиев за пореден път посочи трите групи от населението, към които трябва да бъдем много внимателни: хората над 60-годишна възраст, боледуващите от диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и тези с имунен дефицит.

Той подчерта, че е нужно да продължим да се съобразяваме къде и как празнуваме в летните месеци: да носим маски а закрито и да правим тържества на открито. Това се отнася и за младите, макар те да се по-малко застрашени от тежко протичане на болестта.

"Досега са направени 180 хиляди теста", каза Тодор Кантарджиев, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция.

Според Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение, което ще осигури по-голямо количество тестове за болниците. Много важно е да не се допусне болниците да станат гнезда за заразяване. В този смисъл не трябва да се допуска претоварването им, както и да се опазва здравето на лекарите.

Професорът очаква, благодарение на мерките за безопасност и продължената извънредна епидемиологична обстановка, до седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада.

"Няма осигурен и неосигурен, когато става дума за епидемия", категоричен беше професорът в отговор на въпрос за починалия в Бургас мъж, на когото е бил отказан PCR тест при влизането му в болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари