Най-голямото езеро в Турция умира

1
Езерото Ван постепенно пресъхва
Езерото Ван постепенно пресъхва Снимка: Ensar Özdemir/DW

Ван е най-голямото езеро в Турция. То представлява уникална екосистема, но днес е в опасност: езерото постепенно пресъхва. Жегите, сушите, но и отпадните води на над един милион жители го застрашават сериозно

Езерото Ван в Източна Турция е най-голямото в страната - площта му е 3700 квадратни километра, а на дълбочина достига до 450 метра. Със своята уникална природа езерото привлича много туристи. Но и то е засегнато от климатичните промени: засушаването и горещините си казват думата - езерото постепенно пресъхва, пише германската обществено-правна телевизия АРД в обширен репортаж по темата, информира Дойче Веле.

Само за няколко години неговата площ е намаляла с 1,5 процента. Учените посочват като причина за това повишаващите се температури, все по-редките валежи в района и изпаренията. С над 20 процента по-малко са били количествата паднал дъжд в района тази пролет. Почти три пъти повече вода се изпарява от езерото, отколкото постъпва в него от дъждовете. Проблемът вече е толкова сериозен, че властите призовават местните фермери да не отглеждат култури, които изискват твърде много вода. Увеличават се проблемите и на животновъдите в региона, посочва германската обществена медия.

Експертите бият тревога

Мустафа Акуш е преподавател във Факултета по рибарство в местния университет Yücüncü Gil. Той следи отблизо водните ресурси в басейна на езерото и потвърждава, че засушаванията са трайна тенденция. Други фактори, които се отразяват негативно, са замърсяването, недостатъчните валежи и усиленото изпаряване на водни маси.

Езерото вече губи от 3 до 4 пъти по-бързо вода, отколкото преди, уверява Акуш. Той припомня още, че говорим за затворен воден басейн - без приток на вода отвън. А това го превръща в най-голямото в света содено безотточно езеро с високо съдържание на сол.

Високи стойности на замърсяване

Експертите са обезпокоени и от нарастващото замърсяване, тъй като в езерото Ван се вливат отпадните води на повече от един милион души - често нефилтрирани. До известна степен всяко езеро може да абсорбира замърсяването. В случая с езерото Ван обаче тази граница вече е далеч надхвърлена, четем по-нататък в публикацията на АРД.

Преди и тук е имало вода

Снимка: Ensar Özdemir/DW

Решението на проблема е пречиствателните станции за отпадни води да работят с пълен капацитет. Но заради високите разходи това не се случва. Така страдат всички, защото езерото и околните природни зони са поминък за десетки хиляди хора - особено в земеделието и животновъдството. Освен това езерото Ван е важен туристически обект и сега експертите се опасяват, че всичко това може да доведе до отлив на туристи, до икономически сътресения и засилена миграция.

Разкриват се погребани съкровища

Но намаляването на водата в езерото има не само недостатъци. Изведнъж на бял свят излизат скрити досега исторически съкровища. Например десетки издълбани в скалата пещери, за които се смята, че датират от периода IX-VI век преди новата ера. Сега много местни жители настояват тези находки да бъдат каталогизирани от властите и след това отворени за туризъм. Това би могло да даде икономически тласък на този отдалечен регион на страната, посочва АРД.

Политиците също са разтревожени. Приетият план със спешни мерки трябва да предотврати екологична катастрофа в района. Започнало е изграждането на био пречиствателна станция, предстои да бъде почистено дъното и да бъдат направени подобрения в отвеждането на отпадните води и отстраняването на отпадъците.

Първите резултати от този план за действие вече са налице: от дъното на езерото са премахнати над милион кубически метра тиня. Дали тези мерки обаче ще са достатъчни, за да бъде съхранена уникалната екосистема на езерото Ван, засега не е ясно, пише АРД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари