"Най-големият тих скандал". Колко хора няма да могат да гласуват в неделя

0
На практика се лишават от право на глас над 100 000 български граждани
На практика се лишават от право на глас над 100 000 български граждани Снимка: БНТ

Близо 100 хиляди души на практика ще бъдат лишени от правото си на глас за изборите на 4 април.

Една част от тях изобщо нямат право да гласуват, а за останалите това ще бъде почти невъзможно. В следващите редове Свободна Европа разказва за такива случаи и обясняваме как се появи този проблем.

На 4 април Александър Наумов от столичния квартал „Бели брези“ ще е под карантина. Той е дал положителна проба за коронавирус на 31 март и е изолиран. Затова няма да може да отиде да гласува в избирателна секция на изборите за парламент. Единствената възможност 35-годишният Александър да упражни правото си на глас е чрез мобилна урна.

Тази възможност беше създадена за хората под карантина и за да им бъде осигурена, те трябваше да подадат заявление най-късно на 31 март. Правилно забелязахте - между крайния срок и деня на изборите има 4 дни. И всеки, който е изолиран в този период, няма как да поиска мобилна урна.

Александър обаче решава да гони "последния влак" и успява да изпрати заявлението си за това преди края на работния ден на 31 март.

Но и това се оказва недостатъчно. Въпреки всичко той може и да не успее да гласува. Причината е, че се е самоизолирал на адрес, който е различен от постоянния му. Той го е направил умишлено, за да не зарази майка си и сестра си, които попадат в рискови групи.

Законът има решение и за този проблем - всеки има право да поиска да гласува по настоящ, а не по постоянен адрес. Срокът за подаване на такова заявление обаче изтече още на 23 март.

Така Александър се оказва в странна ситуация - той е успял да подаде заявление за гласуване в мобилна урна, но такава няма да бъде изпратена на адреса, на който е под карантина. Това му е обяснила служителка от район „Красно село“ в София.

Аз отбелязах, че няма как да знам преди 23 март, че впоследствие ще се разболея и ще трябва да гласувам с мобилна урна от друг адрес, но ми отговориха, че нормативната уредба е такава и няма как да бъде променена.

Тогава попитах дали това означава, че не мога да упражня правото си на глас, а оттам ми отвърнаха, че не ми казват това, но просто не мога да си нарушавам карантината, а срокът за вписване на настоящ адрес е изтекъл“, разказа Наумов пред Свободна Европа.

Той е получил от районната администрация съвет да се обади на специалния телефон за мобилното гласуване на Столичната община, но никой не е отговорил на него. Свободна Европа също опита да се свърже, но не успя.

Така той може да се окаже един от хилядите, които няма да могат да гласуват на изборите на 4 април, защото са болни или контактни на болни и са под карантина.

Това е най-големият тих скандал около тези избори“, коментира в интервю за Свободна Европа социологът Цветозар Томов.

На практика се лишават от право на глас над 100 000 български граждани.“

Колко хора имаха право на мобилна урна

В края на деня в четвъртък, 1 април, общо близо 139 хиляди души са по домовете си и не могат да излизат, защото са под карантина. Изолирани са хората, които са заразени с коронавирус, или активните случаи в статистиката на здравните власти – общо близо 71 хиляди. Под карантина са контактните на болните и хората, които пътуват от определени държави, които към 1 април са близо 69 хиляди.

За част от тези хора карантината ще изтече до изборите. Други нямат право на глас, защото са непълнолетни. Останалите имаха възможност да подадат заявление, че искат да гласуват с мобилна изборна секция.

Утре и вдругиден ще разберем колко мобилни секции ще успее да организира изборната администрация. Аз лично се съмнявам, че ще достигнат дори 1000. Да прибавя, че чрез една мобилна избирателна секция могат да гласуват около 30 души. Тоест един нищожен процент от тези хора биха могли да гласуват по този начин“, каза социологът Цветозар Томов.

В четвъртък говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза на пресконференция, че все още не е ясно колко подвижни секции ще бъдат разкрити. Не се знае и колко са хората под карантина, подали заявления за гласуване с мобилна урна в цялата страна. Знае се само, че има проблем с попълването на съставите на тези подвижни секции, особено в големите градове.

Александър Наумов е влязъл в статистиката на 31 март и е подал заявление за гласуване с мобилна секция, в което е написал постоянния си адрес, защото срокът за настоящия е изтекъл. Той е един от 1277 души, които са подали заявления за гласуване с мобилна урна в София по данни на Столичната община.

Идеята му е в изборния ден да отиде с маска и ръкавици от единия вход до другия, където е постоянният му адрес, за да упражни правото си на глас, след което отново да се върне в жилището, в което се е изолирал. За хората, които са изолирани по-далеч от постоянния си адрес, това ще е невъзможно.

Към 20:30 – 21:00 часа в деня на подаването на заявлението е получил обаждане от служителка на община „Красно село“. Тогава той я пита как точно ще протече гласуването с мобилна урна и дали екипът, който го осъществява, ще му позвъни непосредствено преди да пристигне на посочения в заявлението му адрес.

Отговори ми, че към момента няма абсолютно никаква организация на този процес – нито с какъв транспорт, нито на какъв принцип. Дори спомена с половин уста, че има възможност да ни съберат и да ни закарат някъде да гласуваме, което не си го представям да се случи, защото би било ужасно грозно нарушение на карантината“, разказа Александър.

Генерално разбрах, че три дни преди изборите в общината изобщо нямат идея какво, как и дали изобщо ще направят, за да гласуват хората под карантина в район „Красно село“. Остава да чакам неделя и да видя дали изобщо ще успея да си упражня правото на глас“, обобщи той.

Много хора се оплакват, че изобщо не са успели да подадат заявленията си заради проблеми със сайтовете на местните администрации. Част от тях не са успели да се свържат с телефоните, посочени за връзка при въпроси и проблеми.

И кои нямат право дори на това

Хората, които са регистрирани като болни или са поставени под карантина от четвъртък до изборния ден, няма да имат право да гласуват изобщо, защото заявленията се подаваха до 17:30 часа в сряда, 31 март.

Хората, които ще бъдат изписани от болница след лечение от коронавирус, също подлежат на 14-дневна карантина. И ако са изписани между 1 и 4 април, няма да имат право да гласуват.

В момента съм в болница в ковид отделение, записан съм да гласувам в болницата. Лечението върви добре и е възможно да ме изпишат преди 4 април. Ще бъда 14 дни в карантина и не се сещам за процедура да мога да гласувам“, пише Сергей Гилин.

Правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) призова хората, поставени под карантина след изтичането на срока за подаване на заявленията, все пак да ги изпратят.

Най-малко 15 хиляди души няма да могат да гласуват. Макар това да стана по силата на закон, избирателното право е гарантирано в Конституцията на Република България и е едно от нашите неприкосновени граждански права“, написа организацията.

Цветозар Томов нарече ситуацията „изборен хаос“, който може да се превърне в повод за оспорване на изборите.

Той беше създаден поради това, че нито законодателят, нито Централната избирателна комисия взеха мерки, които да позволят на тези хора да гласуват нормално“, каза той.

Можеше да се гласува дистанционно. Това не се направи. Можеше да има специализирани секции. И това не се направи. Можеше да има някакви времеви коридори в изборния ден в определени секции. И това не се направи. Нищо разумно не се направи и практически лишихме тези хора от право на глас.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари