Най-големият автозавод в Пазарджик спира работа

0
2 хиляди работници излизат в отпуск
2 хиляди работници излизат в отпуск

Най-големият завод за производство на автомобилни части в Пазарджик временно спира дейността си и от днес.

2 хиляди работници излизат в отпуск, съобщи БНР.

Става въпрос за производствената мощност на германската компания "Костал", открита през лятото на 2017 година.

"Костал България Аутомотив" произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия. До 19 април на работа в "Костал" остава единствено охраната на завода.

"Ние работим с всички европейски производители на автомобили. Ако намалят поръчките големите автомобилни заводи, това веднага ще се отрази на нас и на цялата икономика", коментира пред БНР мениджърът на завода за авточасти Атанас Качаков.

Това е поредният завод от бранша, който спира работа заради въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност заради коронавируса, както и спирането на производството на автомобили от страна на много автомобилни компании. Към момента в Европа и Китай са спрели заводите на VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе, като почти всички са клиенти на "Костал".

До момента спиране на работа по същата причина обявиха още от "Язаки", Линамар България", Русе ("Монтюпе"), както и "ВИТТЕ Аутомотив", Русе. Наскоро представители на работодателски организации прогнозираха, че производителите на авточасти ще бъдат сериозно засегнати от епидемията от коронавирус. По данни на "Автомобилен клъстър България" в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 млрд. лева и ангажирани 65 хил. души.

Предприемачите няма да се възползват от мярката 60 на 40

БНР уточнява, че в Пазарджик в едномесечна принудителна почивка са и много от работещите в сферата на услугите. Засега продължават да работят строителните фирми.

По-голямата част от работодателите няма да се възползват от мярката 60 на 40, обобщава националното радио. Става въпрос за ангажимента от страна на държавата да поеме 60% от заплатата на работниците за определен период, ако работодателят гарантира, че няма да ги съкращава и ще им дава пълната сума.

"Тази мярка 60 на 40 първо трябва да подготвиш документи, с които трябва да кандидатстваш, трябва да чакаш това да се случи, а през това време трябва да им плащаш. След като ги получиш, трябва да им платиш и осигуровките, класове и други добавки, които има. Много колеги ще се освободят по този начин на борсата", казва предприемачът Евтим Янев, цитиран от БНР.

Според него правителството трябва да насочи вниманието си към осигуряването на повече средства за фонд "Безработица".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари