Наградиха русенски ученици за разработка на електрически стелки за обувки

0
Стелките произвеждат ток, достатъчен за зареждане на мобилно устройство
Стелките произвеждат ток, достатъчен за зареждане на мобилно устройство

Eдинадесетият младежки предприемачески форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър ачийвмънт България“, излъчи победителите в националния кръг на състезанието между ученически и студентски учебни компании.

Учебната фирма „Insendio“на единадесетокласници от Националната търговска гимназия в Пловдив спечели първото място с разработката си на биоразградими чинии за еднократна употреба от царевични листа, предава БНР. Младите предприемачи ще представят България на европейския кръг на състезанието във Франция.

Второто място за ученическа компания зае екипът на „Калиопа“ от СУ „В. Левски“, Карлово, с ръчно изработените бонбони с розово масло, които вече се реализират успешно на пазара.

Третата награда е за екипа на„Elpida“ на ученици от Английската гимназия „Гео  Милев“, Русе, за разработената от тях стелка за обувки, която при движение произвежда електрически ток, достатъчен за зареждане на мобилно устройство.

Сред студентските компании беше отличена „Bevine“ на Софийския университет със сензорна система, позволяваща да се следят показанията на почвата и атмосферните условия при отглеждане на лозя и други насаждения.

Най-добрата студентска компания ще продължи в европейското състезание в Норвегия.

Още отличия и награди отидоха при младите предприемачи, а плакетът „Учител на годината“ беше за Радина Маринчева от Общинския детски комплекс в Средец, самата тя възпитаничка на програмите на „Джуниър ачийвмънт България“. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари