Наградиха Динко с орден "За храброст"

2

На 9-ти април от 18:00 часа пред Народното събрание  се състоя тържествената церемония по връчването на трите Ордена "За храброст" на заслужилите достойни български граждани Вълкан Хамбарлиев, Динко Вълев и Андон Балтаджиев.

BNews припомня ямболията Динко Вълев организира банди от бдителни доброволци, които да патрулират и ловят нелегални бежанци в България.

Подвизите му дори бяха отразени  най-четения вестникарски сайт в света "Дейли Мейл". 

''За Храброст'' е висш български орден даван в Царство България и Република България.Той е най-почитаният български орден, вторият по старшинство в Царство България и четвърти по старшинство в Република България.

 Съществува от 1880 г. до настоящия момент, с прекъсване от 1946 до 2003 г.

Първото награждаване с ордена „За храброст“ се състои на 17 април 1880 г., когато са наградени 33-ма участника в Руско-турската война (1877-1878).

Само няколко дни по-късно, на 24 април (6 май нов стил) – Гергьовден, по време на освещаването на новото знаме на 3-та тетевенска дружина с ордена е наградено и първото гражданско лице.

Носител на ордена Сребърен кръст „За храброст“ IV степен е Йончо Бобевски – един от тримата представители на Тетевен при освещаването и участник в Руско-турската война (1877-1878) – носител на руския орден „Георгиевски кръст“.

Носителите на този орден се наричат кавалери. Кавалерите на ордена „за храброст“ и наградените с войнишкия му кръст са имали своя организация Общество на кавалерите на ордена за храброст.

Източник: BNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари