Надежда Йорданова, ДБ: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

0
"Не виждаме разследване, а похлупване с мълчание”, заяви тя
"Не виждаме разследване, а похлупване с мълчание”, заяви тя

Не виждаме разследване, а похлупване с мълчание, заяви тя 

Идеята на “Демократична България” за разделянето на функциите на КПКОНПИ в два органа отново е на дневен ред покрай разкритията по досиетата “Пандора”. Това заяви  кандидатът за народен представител Надежда Йорданова от “Демократична България” по радио “Дарик”.

От досиетата “Пандора” излиза различна информация от публичната. В същото време не виждаме разследване, а похлупване с мълчание”, заяви тя в предаването “Седмицата”.

Ние предлагаме отделяне на две различни функции. Установяването на конфликт на интереси и тяхното санкциониране да бъде в един орган, а в друг орган да останат функциите за отнемане на незаконно придобитото имущество”, допълни тя.

Ревизията на корупционни схеми е недостатъчно ефективен способ, а е необходимо разследване, коментира още Йорданова по темата за състоянието на борбата с корупцията.

Необходимо е разследване на всяка една индикация за възможна злоупотреба, за възможна корупция, за неефективно изразходване на публични средства. И колко назад трябва да бъде това разследване? Колкото е давността, предвидена от Наказателния кодекс. Всичко останало са само едни пиар акции”, коментира тя.

Надежда Йорданова заяви, че трябва да се довърши системата за електронно възлагане на обществени поръчки, както и да се отворят данните в регистъра и досиетата за обществени поръчки.

Трябва незабавно да бъдат спрени всички възможни законови вратички, които водят до злоупотреби с процедурите. Да направим невъзможна схемата “Автомагистрали”, например”, каза тя.

Трябва да направим връзката между процедура и контрол на изпълнението. Трябва да затворим черните каси на изпълнителите на обществени поръчки. Именно “черните каси” на тези изпълнители правят възможна корупцията”, каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари