Над два милиона румънци празнуват имен ден днес

1
На 7 януари в Румъния почитат паметта на Свети Йоан Кръстител
На 7 януари в Румъния почитат паметта на Свети Йоан Кръстител

На 7 януари в Румъния почитат паметта на Свети Йоан Кръстител

Над 2 милиона румънци празнуват имен ден днес. Над 1,3 милиона мъже и над 650 000 жени носят името Йоан, Йоана и техните производни, съобщават от Дирекцията за регистрация на лица и администриране на бази данни, цитирани от БТА.

На 7 януари румънците почитат паметта на Свети Йоан Кръстител, смятан за най-важния пророк, свързващ Стария и Новия завет. Те спазват няколко традиции и обичаи за празника.

В Буковина пред портите на всички, носещи името Йон, се поставя украсено дърво и се прави празненство. В Трансилвания именниците са пренасяни през селото до реката, където са кръщавани.

В миналото в селата в северната част на Румъния жените се събирали на големи групи в нечия къща и носели храна и напитки, а след това пеели и играели. На сутринта излизали на улицата и мъжете, които срещали, откарвали до реката. В някои региони интегрирането на младите съпруги в общността на омъжените жени става чрез поливане с вода от кладенец или река.

Според традицията след Ивановден се кръщава мразът, тоест студът започва да намалява и времето става по-топло.

Ивановден е ден на радост и който не се радва на този ден, ще бъде тъжен през цялата година, гласи едно от поверията в Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари