Над 80 украински деца влизат днес в България през ГКПП "Дунав мост"

4
Децата са на възраст 10 - 14 години, а след като преминат "Дунав мост", ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица
Децата са на възраст 10 - 14 години, а след като преминат "Дунав мост", ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица Снимка: БГНЕС / Архив

Децата са на възраст 10 - 14 години, а след като преминат "Дунав мост", ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица

Повече от 80 деца от Украйна се очаква да пристигнат в България. Действията по влизането им в страната се координират от министъра на вътрешните работи и Областния управител на Русе.

Над 80 деца от Украйна се очаква да пристигнат в България днес. Те ще влязат в страната през ГКППДунав мост“, като след това ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица, област Ловеч, където в момента пребивават други 130 украински граждани.

Процесът се посрещането и настаняването на децата е организиран от Националния оперативен щаб, под председателството на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. В координацията участва активно и областният управител на Русе Анатоли Станев. В посрещането са ангажирани представители на местната и държавна власт. Сред тях са служители на Областната дирекция на МВР, Община Русе, БЧК, Дирекцията „Социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Държавна агенция за бежанците, министерство на здравеопазването. На място има и представители на неправителствения сектор – Сдружение „Еквилибриум“.

По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 - 14 години, като част от тях са с травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от тях са загубили близки, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа. Очаква се децата да бъдат придружени от 8 възрастни.

Евакуацията на децата към България е организирана от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са подготвени всички нужни документи и разрешения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Истината
    Как никой не се погрижи за руските деца които бяха избивани в Донецк и Луганск. Как никой не се грижи за българските деца които спят по улиците и които просят по женския пазар в софия. Явно всички са украинци нямаме българи в българия.
  • 2
    2
    Ники
    Айде първо се погрижете за пенсионерите нии тогава за всички други боклуци
  • 1
    1
    Мунчо
    Ънътоли да не се вясва там. Може нещо да обърка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари