Над 70% от българите искат разследване на корупцията на най-високо политическо ниво

1
Данни от проучване на „Алфа рисърч“
Данни от проучване на „Алфа рисърч“ Снимка: БГНЕС

Хората с по-високо образование, от големите градове са с 5-10% по-висока чувствителност по тези теми.

Формира се общо възприятие за корупцията, което не оставя съществена система на държавата незасегната, заяви Боряна Димитрова и обяви, че основният заподозрян е политическата корупция.

71% от българите казват, че е необходимо разследване на корупцията на най-високо политическо ниво. 63% казват, че трябва да се разследва корупцията в местната власт.

Това каза по време на кръгла маса управителят на „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова, която представи данните от проучване „Противодействие на корупцията 2018: обществени очаквания и постигнати резултати“ на „Алфа рисърч“ и Асоциация „Прозрачност без граници“, предаде агенция „Фокус“.

„Можем да добавим 59%, които казват, че трябва да има разследване на корупцията в централната администрация“, посочи тя. „Формира се общо възприятие за корупцията, което не оставя съществена система на държавата незасегната“, заяви Боряна Димитрова и обяви, че основният заподозрян е политическата корупция.

„Хората с по-високо образование, в активна възраст, от столицата и от големите градове отбелязват с 5-10% по-висока чувствителност по тези теми“, коментира социологът.

Корупцията се възприема като масов феномен, като обща социална структура на нагласите. Голяма част от българското население мисли не еднакво, а сходно“, каза още Боряна Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари