Над 70 милиона лева ще отидат за саниране на 52 сгради

0
Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че парите ще бъдат отпуснати за сградите, останали без средства за саниране
Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че парите ще бъдат отпуснати за сградите, останали без средства за саниране Снимка: БГНЕС / архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че парите ще бъдат отпуснати за сградите, останали без средства за саниране

Петдесет и две сгради, останали без средства за саниране, ще получат 72,5 милиона лева от бюджета. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори на въпрос на депутатите Александър Ненков и Николай Нанков от "ГЕРБ-СДС" относно политиката на МРРБ по отношение на програмите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради по време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание. Ненков обясни, че съществува несправедливост, защото на 23 май 2023 г. с подпис на предходния министър Иван Шишков се слага край на тази помощ понеже ресурсът е свършил. "52 жилищни сгради са останали излъгани, защото им е било обещано да се намерят средства, въпреки че средствата по програмата са изчерпани", каза Цеков.

"Тази тъжна история на тези 52 сгради е история за добросъвестните граждани и недобросъвестната държава. Останалите извън програмата сгради се намират в Пловдив, Добрич, Русе, Пловдив, София, Бургас и други населени места, кандидатствали са през 2015 г.", обясни министърът, цитиран от БТА.

По негови думи програмата е изпълнила целите си, които си е поставила, и е приключила. "Живущите в тези сгради не трябва да бъдат жертви и държавата е длъжна да се справи с този казус, необходими са 72,5 милиона лева за общо 52 сгради, като 6 от тях имат и конструктивни проблеми, които трябва да бъдат отстранени, преди да бъдат санирани", каза Цеков. Според него финансирането им трябва да бъде приоритетно и планирано в държавния бюджет и в бюджета на МРРБ.

"Мога да поема ангажимент средствата да бъдат осигурени от бюджет 2024 г. Волята на народните представители ще определи механизма и откъде ще дойдат средствата", каза още Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари