Над 150 000 лева обезщетение ще плати държавата за загинала при взрив в завод "Миджур"

0
Решението на ВАС е окончателно
Решението на ВАС е окончателно

Решението на ВАС е окончателно

Върховният административен съд (ВАС) осъди Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да заплатят 150 хил. лв. обезщетение на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“. Това съобщиха от съда.

Производственият инцидент стана на 1 октомври 2014 година.

Делото е образувано по касационна жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове по закона за отговорността на държавата в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция у нас, след като на 6 юли 2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации.

Вносителите на исковата молба твърдят, че Министерският съвет е бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на България в съответствие с Конституцията и законите по осигуряване на обществения ред и националната сигурност.

В исковата молба ищците твърдят, че МОСВ не е предприело действия по отнемането на издаденото на „Видекс“ АД разрешително за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом.

След като заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. броя противопехотни мини и съгласно т. 17 от издаденото разрешително, се задължава да извърши проверка за наличието на предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното.

Съгласно сключения договор на на 8 юли 2008 година между „Акмон“ СА със седалище в Гърция и „Видекс“ АД, българското дружество е поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518 с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ е следвало да се разбира „пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора“.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между „Акмон“ СА и „Видекс“ АД е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване според Отавската конвенция. Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Уточнява се, че съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на „Видекс“ АД. Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.

Решението на ВАС е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До ищците
    Малко са 150 000 лв. 90-те тива си бяха 15/18 000 германски марки.Съдете до дупка и до Страсбург.Търсете 1 000 000 лв.поне. 150 000 лв. ли струва майката,бабата,лелята? След изчерпване на българското съдилище следва европейското.
  • 3
    1
    daskal
    10 години! Каква светкавичност на българската правосъдна система!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари