Над 1000 дущи са в неизвестност в Ивицата Газа

0
Жертвите се увеличават, а спиране на огъня все още няма
Жертвите се увеличават, а спиране на огъня все още няма Снимка: БТА / АР

Жертвите се увеличават, а спиране на огъня все още няма

10 дни след началото на ударите жертвите в Израел и Газа се увеличават, а Хамас и еврейската държава продължават размяната на удари, докато на границата с Ливан израелските власти евакуираха близо 30 населени места. И предупредиха, че ако и "Хизбула" тества силите им, "отговорът ще бъде смъртоносен".

От Палестинската автономия съобщиха за жертви и ранени след удар в Рафа, близо до границата с Египет, където е единственият контролен пункт в Газа, който не води към Израел. По-рано се появи информация за спиране на огъня и временно отваряне на пункта. Но враждуващите Израел и Хамас отхвърлиха твърденията. А от Кайро обвиниха еврейската държава за затворената граница, съобщи Euronews Bulgaria.

В района продължават да прииждат и палестинци, и чуждестранни граждани.

"Уж са развита държава, през цялото време говорят за човешки права. Това няма логика. Ние сме просто граждани, не се бием, не правим нищо, просто живеем тук", каза Шурок Алхазендар, жител на Газа.

"Ситуацията е опасна за моя живот и за живота на останалите. Тук не е безопасно", посочи Хамдан Сбетан, жител на Ню Йорк.

В обръщение пред парламента израелският премиер нарече Хамас "нова версия на нацизма".

"Целта ни е победа. Съкрушителна победа над Хамас, сваляне на управлението му и премахване на заплахата за израелската държава веднъж завинаги. А условията за победа са единство и решителност", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Десетки израелци все още са в плен на "Хамас", а в Газа повече от 1000 души са в неизвестност. Премиерът на Палестинската автономия призова международната общност да накара Израел да прекрати блокадите и ударите срещу Газа.

"Важно е да се прекрати агресията и да се създадат пътища за доставки на помощи. Да се възстановят доставките на вода и ток. Ако Израел твърди, че няма да даде сигурността си и че е в състояние да се защити, защо бяха мобилизирани флотове, самолетоносачи, артилерия, ракети и боеприпаси?", попита Мохамед Штайе, министър-председател на Палестинската автономия.

А за втори път от началото на войната - американският държавен секретар се срещна с лидерите на Израел. Очаква се в следващите дни и Джо Байдън да пристигне в еврейската държава.

По-рано американският президент коментира, че офанзива на Израел в Газа по суша би била "голяма грешка".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари