Наблюдаваме лунно затъмнение на 28 октомври

0
Началото на затъмнението е в 22:34 часа
Началото на затъмнението е в 22:34 часа Видео: Телевизия Шумен

Началото на затъмнението е в 22:34 часа

Шуменци ще могат да наблюдават последното лунно затъмнение за тази година от две точки в града. На 28 октомври вечерта ще бъде отворен Астрономическата обсерватория на платото, както и наблюдателната площадка на Трети корпус на Шуменския университет, съобщиха от висшето учебно заведение, предава Телевизия Шумен.

Наскоро колегите доц. Борисов и доц. Ибрямов монтираха 25 – сантиметров телескоп, който е за визуални наблюдения с граждани и за студенти”, каза проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическа обсерватория – Шумен.

Началото на затъмнението е в 22:34 часа, а продължителността ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди. Посетителите ще бъдат придружавани от специалист, който да им помага. Астрономическият център отваря врати за първи път след цялостното му обновяване.

Беше монтиран, през миналата есен вторият купол на тази наблюдателна площадка. В него предстои монтирането на нов 40-сантиметров телескоп, за когото чакаме монтировката и колоната”, обясни проф. Марчев.

Финансирането университетът получил по проекта “Рацио”, но не наведнъж от МОН, за това се налага поетапното му изпълнение. Около 32 000 лв. са били нужни само за ремонт на помещенията, стария купол и покрива на Трети корпус. Общата сума за 10 години е около 1,5 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари