НА ЖИВО: Консултации за излъчване на председател на ЦИК

0
Парламентарните партии се събират за втори път
Парламентарните партии се събират за втори път

Започнаха допълнителните консултации при президента Румен Радев за излъчване на председател на ЦИК.

До тях се стигна, след като вчера ПП ГЕРБ реши да оттегли кандидатурата на единствения номиниран за поста Красимир Ципов. Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов определи факта, че Ципов е единственият кандидат, като капан от страна на опонентите на ГЕРБ от останалите партии, включително и от президента. Според него по време на консултациите за състава на нова Централна избирателна комисия всички са се „споглеждали“. Борисов разчете това като договорка Ципов да остане единственият кандидат, за да може той да носи цялата отговорност за изборния процес и за изпълнението на законодателните промени в Изборния кодекс. Борисов бе категоричен, че президентът трябва да си направи председател на ЦИК, който да понесе отговорността на неговите партии. „Да влязат в ЦИК тези, които правиха закона, да отидат да си го изпълняват“, каза още Бойко Борисов и определи себе си като най-успешния и знаещия, въпреки че е възприеман от опонентите си като пречка.

До консултациите се стигна, след като парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. Народното събрание реши съставът на Централната избирателна комисия да бъде намален на 15 членове, вместо досегашните 20. Този брой ще включва председателят, заместник-председателите и секретарите. Те ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава. Според досега действащия текст специализираният орган председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избираха от Народното събрание. Парламентът реши ЦИК да определя условията и реда за видеонаблюдението при преброяване на гласовете.

Разпределението е ГЕРБ - 4 места, „Има такъв народ“ и БСП ще са с по 3, ДПС и „Демократична България“ ще са 2, „Изправи се! Мутри вън!“ – 1. Единствените партии, които обявиха номинациите си за членове на ЦИК бяха „Изправи се! Мутри вън“ и БСП. Адв. Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“, съобщи за Агенция „Фокус“, че техният кандидат е Росица Матева, която в момента е председател на Обществения съвет към ЦИК. След заседание на Изпълнителното бюро на БСП стана ясно, че от партията ще предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Очаква се утре да станат ясни и номинациите на ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“.

Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са: Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

От ПГ на "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ПГ на ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Eрхан Чаушев.

От ПГ на "Демократична България" номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ "Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари