НА ЖИВО: Брифинг на Бойко Борисов

0
ЕС отпуска 540 милиарда евро за справяне с последиците от пандемията
ЕС отпуска 540 милиарда евро за справяне с последиците от пандемията

Тече един спор, който винаги си е текъл - грантове или кредити, каза премиерът Борисов след заседанието на Европейския съвет.

По-слабите държави искат грантове. Казват им: "ако искате грантове, си направете данъците като нас." Нашите са 10%, а на други места са 40%.

"Говорихме за 540 млрд. евро кредити. На 6 май ще имаме нова среща, когато пак ще преговаряме за многогодишната финансова рамка, към която ще се добави един фонд за възстановяване на икономиките след пандемията. Еврокомисията  ще трябва да предложи как това да стане. В своето изказване заявих, че не е хубаво да подвеждаме хората", продължи той.

"Истински разбирам колко на хората им е тежко от ограниченията, макар че улиците на София са пълни. Ние не сме забранили като в Гърция да не можеш да излизаш от вкъщи, без да уведомиш властите. А у нас можеш да излезеш десет пъти през деня до магазина, аптеката, банката. Но ме е страх да махна ограниченията, защото медицинският персонал няма да издържи", сравни Борисов положението в България и другите страни.

Други държави следят с мобилни приложения своите граждани, за да ограничат разпространението на коронавируса. "Някой от вас да се чувства следен", запита риторично Борисов в отговор на критиките на БСП, че властта готви масово подслушване на гражданите.

После той се похвали, че в у нас има нулева миграция, докато други държави "пищят кански за релокация на мигрантите", които са приели.

От европейските програми сме взели 170 милиона грантове за подпомагане на фирмите. Това са малки предприятия, които могат да кандидатстват по електронен път по опростена процедура. Ще има между 3000 и 10 000 лева за малки фирми. Тази програма ще стартира до края на май, а после ще има помощ и за средни фирми.

Суаповата сделка с Европейската централна банка: получихме похвала, че сме направили всичко необходимо за кандидатстването в ЕРМ-2 заедно с Хърватия през юли. Много страни искаха, но не им дадоха, заяви Борисов, като обясни, че България е изрядна и затова получава такъв жест.  Той каза, че още не сме вземали заем въпреки отворената нова възможност.

Премиерът отново нападна "бизнесмените", които още не слизат от ролсройсите, а се оплакват, че ще обеднеят в кризата. Така обясни, защо не се поддава на вопли, че ограниченията заради коронавируса пречат на бизнеса.

Накрая похвали журналистите, защото няма забележки към работата им. Подхвърли, че може да помисли за подпомагане на медиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари