НА ЖИВО: Асен Василев отговори на ГЕРБ за корпоративния данък

0
По-рано от партията обявиха, че служебният кабинет планира да го увеличи
По-рано от партията обявиха, че служебният кабинет планира да го увеличи Видео: NOVA

По-рано от партията обявиха, че служебният кабинет планира да го увеличи

Преди седмица България изрази позиция относно желанието на големите държави да налагат минимална данъчна ставка на транснационални компании по филър 1, с оборот над 20 млрд. евро, и по филър 2 – с оборот над 750 млн. евро при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където данъчната ставка трябва да бъде наложена.  На неспециализиран език това означава, че ако една чужда компания работи в България и има оборот под 750 млн. евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи или общата сума на работниците, която се плаща в България, тя ще подлежи на подобна ставка. Това ще се случи напред във времето. Това е една предварителна нагласа на различните държави. Ако сте българска компания, това не се отнася за вас”, обяви на брифинг финансовият министър Асен Василев, предаде NOVA.

Изявлението му е в отговор на изказвания от представители на политическа партия ГЕРБ. Служебното правителство възнамерява да повиши корпоративния данък с минимум 50% - това заявиха от партията на пресконференция в понеделник. Финансовият министър обяви, че данъкът ще остане 10% за българските компании.

По повод това изказване мога само да кажа, че това са пълни глупости. Според мен - целенасочени лъжи. Тази инициатива е за големи компании от чужбина. Тук няма нищо кардинално като позиция”, каза Василев.

Той обясни, че преди тази инициатива да стане факт, тя първо трябва да "мине" през Европейската комисия, а след това и да бъде одобрена в българското законодателство. На брифинга финансовият министър заяви, че планът за въвеждане на еврото вече е публикуван за обществено обсъждане. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари