На принципа "Само от любезност" работи електронният регистър за ваксините

0
Редица неясноти витаят около регистъра, в който уж подаваш заявка кога да се ваксинираш, но реално не се знае кога и са какво ще бъде направено това
Редица неясноти витаят около регистъра, в който уж подаваш заявка кога да се ваксинираш, но реално не се знае кога и са какво ще бъде направено това

В средата на миналата седмица заработи електронен регистър за записване за поставяне на ваксина. Той се намира на сайта на националната здравно-информационна система

 През регистъра всеки гражданин може да избира кога, къде и с какъв вид препарат да се имунизира срещу коронавирус. Оказва се обаче, че заявката нито гарантира точно срока, нито вида ваксина, която сте посочили за предпочитана, показва прочуване на Свободна Европа.

Причината: на този етап ваксините в България идват на малки дози. Широко достъпна (когато има доставки) е аденовирусната ваксина на AstraZeneca. РНК-ваксините на Pfizer и Moderna засега се разпределят между приоритетните групи, според фазите на Националния ваксинационен план. Това и е причината личните лекари в цялата страна да не получат препаратите на Pfizer и Moderna, а да работят само с AstraZeneca.

Кога и те ще имат достъп до всички видове ваксини, общопрактикуващите лекари не знаят. Не се знае и друго – кога обстоятелството, че гражданин е дал заявка в информационната система за вид препарат, който да му бъде поставен, ще има значение. Засега това не е факт.

“Както личните лекари, така и откритите ваксинационни кабинети, за които се записва час през регистъра, работят с ваксините, които има”, казват от пресцентъра на здравното министерството.

Имунизациите се извършват по две направления - във ваксинационните кабинети и при общопрактикуващите лекари. От съсловната организация на личните лекари обясниха, че не знаят дали ще имат достъп до РНК ваксини.

“Засега получаваме само AstraZeneca. Никой не ни казва кога и дали изобщо нашите пациенти ще имат достъп до другите препрати на Pfizer и Moderna”, каза зам-председателят на организацията д-р Христо Димитров.

Така пациентите, които по свои съображения искат да изберат РНК препарат, са поставени в безизходица. На теория те имат право на избор както през личните им лекари, така и през регистъра за свободна ваксинация. На практика се оказва, че засега избор нямат.

“Въпросите са само от любезност”

Мила Р. е получила час за ваксинация, след заявка през портала his.bg. След попълване на всички данни, тя трябва да се яви на 17 март, около обяд, в близък до дома й ваксинационен кабинет. Посочила е, че желае да се имунизира с РНК препарат, защото сайтът дава възможност за избор не между марка (Pfizer, Moderna или AstraZeneca), а между вид ваксина – РНК или аденовирусна.

В седмицата преди датата, на която трябва да се яви, е много вероятно Мила да получи обаждане от Районната здравна инспекция (РЗИ) в София, откъдето да й кажат, че РНК-ваксина няма и тя може да се ваксинира само с наличната в момента. До средата на април това ще е само аденовирусната ваксина на AstraZeneca.

“Записах се при личния си лекар още в началото на кампанията, но очевидно там няма да има избор, а няма и ваксини. При стартирането на сайта видях, че може да се избере вид ваксина и затова прецених, че предпочитам да направя това”, коментира тя пред Свободна Европа.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че избор на вид ваксини ще има, когато “има ваксини”. Засега доставките са малки, почти всички РНК препрати са планирани за приоритетните групи, според Националния ваксинационен план, а в широка употреба ще бъдат пускани количества от AstraZeneca.

“Гражданите могат да изберат в портала вид ваксина, но ако няма такава, каквато са посочили, ще им се обадят преди датата, за която са записани и ще им предложат друг препарат”, обясниха от пресцентъра на здравното министерство за Свободна Европа. Т.е. посочването на предпочитан вид ваксина не гарантира, че ще бъдете имунизирани с нея.

Разбирайки това Мила Р. възкликва, че явно информационната система пита гражданите каква ваксина искат “само от любезност”.

Ако Мила Р. или друг, който не е склонен да се откаже от препочитания препарат, каже, че не иска да бъде имунизиран с наличните ваксини, те ще бъдат разпределени към следващи желаещи. Тогава пациентът отпада изцяло от системата, все едно никога не е заявявал нещо.

Записване: само в бъдещите 21 дни

В системата има още един проблем. Възможните дати за избор в регистъра са само три седмици напред. Затова и много от пациентите, които опитват да си запишат час, се сблъскват със следния проблем: последната възможна дата, която е активна в календара на регистъра, е до три седмици напред, а часове няма.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че онлайн системата работи само за бъдещите 21 дни. Затова ако на 9 март опитвате да запишете час за имунизация, ще можете да го направите само в диапазона до 30 март.

“В София обаче напливът е много голям и всички часове се запълват бързо”, обясняват от ведомството. Затова пациентите трябва да пробват всеки ден и то в ранните часове, тъй като по-късно през деня съответните часове след три седмици ще са изчерпани.

Часовете пък се изчисляват спрямо капацитета на разкритите ваксинационни центрове. Когато капацитетът, изчислен спрямо наличните ресурси – ваксини и доктори, които да ги поставят, се изчерпи, съответният ден светва в червено и повече места не могат да се запазват.

Какво се случва ако не дойдат ваксини?

На изричен въпрос какво би се случило ако не дойдат планираните дози ваксини от Министерството на здравеопазването обясниха, че всеки от записалите се ще получи телефонно обаждане и ще бъде "съобщено своевременно", че часът, който е получил, ще се измести за друга дата.

Засега в България се очакват 105 300 дози от Pfizer през месец март (5 доставки по 21 060 дози). От препарата на Moderna през този месец ще пристигнат 85 200 дози.

Очакваше се в сряда в София да бъдат докарани 86 400 ваксини от AstraZeneca, но фирмата е намалила доставката и към България са изпратени 76 800 дози. Няколко дни по-късно – на 12 март от аденовирусната ваксина ще дойдат още над 28 000 дози.

Засега се знае, че през април страната ни ще получи около 250 000 дози от Pfizer и 80 000 дози Moderna.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари