На остров Ливингстън има полуостров Варна, ледник Калиакра, планина Тангра, нос Ботев и връх Левски

1
Българската база на остров Ливингстън носи името "Св. Климент Охридски" и е основана през 1988 година
Българската база на остров Ливингстън носи името "Св. Климент Охридски" и е основана през 1988 година Снимка: Български арктически институт

Българската база на остров Ливингстън носи името "Св. Климент Охридски" и е основана през 1988 година

Вече 20 години на остров Ливингстън има полуостров Варна, ледник Калиакра, планина Тангра, нос Ботев и връх Левски. На днешната дата - 10 януари, се навършват 20 години от издаването през 2003 г. на Указ 4 на президента Георги Първанов, с който се дават български имена на 58 географски обекта от остров Ливингстън на архипелага Южни Шетлъндски острови в Антарктика, показва справка на "Справочна информация" на БТА.

Със същия указ се именуват и други географски обекти на острова като Видински възвишения, Мелнишки хребет, полуостров Рожен, връх Симеон, връх Св. Кирил, връх Тервел, ледник Пещера, връх Габрово, рид Велека, нос Самуил, хребет Левски, ледник Сребърна, връх Елена, връх Шабла, ледник Сопот и др.

Това не е първият указ на български президент, с който се именуват обекти на Ледения континент. От 1996 година с указ на президента Желю Желев хълм е кръстен на Синеморец, връх - на старата столица Плиска. Друг връх носи името Хемус, което е старото наименование на Стара планина, а плато е наречено Балкан.

През 1997 година президентът Петър Стоянов подписва указ, с който ледник е кръстен Търново, ледопад - Руен, и седловина - Несебър. През годините стотици места на Ледения континент са кръстени с български имена.

С указ на държавния глава Румен Радев от края на 2021 година десет географски обекта имат български имена. Сред тях са заливите Голям и Малък сечко, както и бряг Баба Марта. Брегова ивица носи името на Анка Ламбрева - първата българка, прелетяла в самолет над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.

България е сред антарктическите държави от 1978 година, когато подписва Антарктическия договор без право на глас. През 1998 година е приета за постоянен член на организацията и заедно с още 26 държави има право на вето по всички въпроси, отнасящи се до съдбата на тази една десета част от планетата.

Българската база на остров Ливингстън носи името "Св. Климент Охридски" от 1993 година с указ на президента Желю Желев. Тя е основана през 1988 година и е разположена на полуостров Хърд, на 130 м от брега на вътрешния залив Емона в Южния залив, който се използва за трансфер на персонал и товари с надуваеми лодки. Лятно време през района на базата протича Резовският поток, осигуряващ необходимото водоснабдяване, посочват на сайта на Българския антарктически институт.

На 27 декември миналата година за първи път български научноизследователски кораб - "Св. св. Кирил и Методий", се отправи към световния океан, за да достигне до Антарктида в рамките на 31-ата българска антарктическа експедиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари