На кафе при майките на деца с увреждания

0
А, майките бяха изненадани...
А, майките бяха изненадани... Снимка: БГНЕС

С призив да проявим човечност, съпричастност и да заемем твърда позиция в защита на по-уязвимите наши сънародници при палатковия лагер на майките на деца с увреждания при сградата на Народното събрание днес дойдоха десетки, предаде репортер на БГНЕС.

Стефка Стоянова е тази, която организира срещата. „Да се съберем малко повече хора, да дадем гласност на тези жени, които пребивават тук, на този палатков лагер от 20 дни и никой не е чул гласа им. За късмет, аз съм родила две здрави деца, на които се радвам, но съдбата не е била толкова благосклонна към всички и ние трябва, ако оставим по-слабите в обществото ни по този начин да страдат няма да сме човеци повече“, заяви Стоянова, облечена с познатата вече черна тениска с надпис: Системата ни убива.

Събитието, което прави е за нейни приятелки. „Съвсем личен, извън политика, извън каквато и да е друга организация, исках да поканя няколко мои приятелки, с които да дойдем тук, да посетим тези жени и да помогнем с каквото можем. Не очаквах такъв мащабен отзвук на събитието и съм много благодарна, че все още сме запазили нещо добро в нас, и можем да подкрепим тези, които имат проблем, който не ни засяга пряко“, не скри тя.

А, майките бяха изненадани...

„Видяхме вчера събитието и даже не знаехме трябва ли да подготвим кафе или хората ще донесат, но явно просто беше повода да се съберем тук всички, и е много мило“, каза Мая Стоицева. Тя има син, който е на 17 години, казва се Георги - Гого. „Започнахме и сме тук заради неговото бъдеще“, каза майката.

Тя припомни, че протестират повече от 13 години. Първите им искания са били за електронен регистър на хората с увреждания, за да има база данни в тази държава - какви увреждания има, къде са по население, места и др. Така може да се планират социалните услуги и всичко нататък. „Тези дни отново стигнахме до там, че всъщност няма такъв регистър и ние сме на нулева позиция, и всъщност и затова и финансовата обосновка на нашия закон буксува толкова, защото министерството няма база данни, на която да стъпи. Ние стъпваме на едни хипотези“, заяви Стоицева.

С черна тениска „Системата ни убива“ беше и Росица Букова от Фондация "Движение на българските майки". Самата тя няма този личен казус на повечето родители на деца с увреждания, но каза за себе си, че има поглед какво се случва в институциите за деца с увреждания през последните 13 години.

„Като организация ние винаги сме подкрепяли родителите на деца с увреждания, които не са си изоставили децата. Затова сме тук“, каза Букова. Тя не мисли, че един закон ще реши въпроса, но такъв трябва да има. „Не, един закон няма да реши проблема, но един закон е нещо, от което трябва да се започне, за да продължат да работят и останалите закони, които ще бъдат изготвени“, посочи тя. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари