На Бабинден жените подхвърлят закачки на всеки случайно срещнат мъж

1
Младите булки отиват на угощение в дома на бабата акушерка
Младите булки отиват на угощение в дома на бабата акушерка

Днес е Бабинден по стар стил.

Бабинден е български празник, отбелязван в чест на бабата акушерка в селото, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие и почит към  бабите като цяло.

Както на Богоявление и на Ивановден , така и на Бабинден е характерно обредното къпане. Обичаят включва:

Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат смисъл за здраве.

Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Известна е легенда, според която египетският цар (по времето, когато евреите са в египетски плен) заповядва на бабите акушерки да убиват всяко новородено еврейско момче. Но бабите не го правели, защото се страхували от Бога. Поради това той ги дарява с добро.

Трапеза: млечна баница, сарми с месо, свинско с праз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари