На 5 юни ще се проведе съборът „Златната гъдулка“ в Русе

2
Тази година ще се представят близо 440 участници
Тази година ще се представят близо 440 участници Снимка: Община Русе

На 5 юни, неделя, Русе отново ще се превърне в притегателно място за всички любители и ценители на българския фолклор

От 9 ч. на откритата сцена в Парка на младежта ще се проведе 52-рото издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“.

Тази година ще се представят близо 440 участници – 30 индивидуални изпълнители и 40 певчески, танцови и инструментални състави, от които 53 от Русе и Русенска област и 15 – от областите Силистра, Свищов, Велико Търново, Плевен и Габрово.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ е с конкурсен характер и на неговата сцена се представят певци, хорове, вокални групи за фолклор, оркестри, ансамбли; обичаи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, свирачи, разказвачи и танцови състави, представящи традиционен български фолклор.

За групите от Русенска област настоящото издание на събора е със статут и на Регионален етап за официалната селекция на участниците в Националния събор на народното творчество в Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август.

Приветствие към участниците и гостите на събитието ще отправи кметът на Община Русе Пенчо Милков. По традиция в 12:00 ч. е концертът на ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури с председател проф. д-р Николай Ненов – етнолог, и членове Людмила Григорова – етномузиколог, и проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, както и Голямата награда – Приз „Златната гъдулка“, изработена от русенския майстор на гъдулки Антон Антонов.

Колоритен и ярък акцент в програмата на събора е Изложението-базар на традиционни занаяти с участието на майстори занаятчии от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Фолклорният събор се организира от Община Русе, а водещ на събитието ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари