На 20 март посрещаме пролетта

0
Слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби
Слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби

Посрещаме пролетта на 20 март в 5.50 ч. българско време.

Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) пред "Фокус".

Тогава слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби.

"След тази дата Северното полукълбо на земята ще започне да получава повече слънчева енергия и това ще даде начало на затоплянето на времето при нас.

Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие – с около 2 минути и 55 секунди на всяка следваща дата. Не бива да забравяме, че на 20 март за Южното полукълбо на земята ще започне астрономическата есен“, каза още Маркишки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук