МВР: Затворете телефона, ако ви искат пари заради коронавируса

0
Още не мога да дойда на себе си, сподели измамената възрастна жена в русенско село
Още не мога да дойда на себе си, сподели измамената възрастна жена в русенско село Видео: Русе Медиа

Коронавирусът влезе в схема на телефонни измамници в Русенско, които подлъгаха 73-годишна жена от село Обретеник да им даде 1660 лв.

Пенсионерката, която живее сама в къщата си, получила телефонно обаждане, че брат й се е разболял тежко от коронавирус. След повече от два часа разговори по телефона с мним доктор и човек, който оприличила на брат си, дала 1600 лв. за „животоспасяваща инжекция“. Предала парите, опаковани в черна чантичка, като платила още 60 лв. на куриера.

Когато разбрала, че е измамена, изпаднала в ужас. Още повече, че и друг път са се опитвали да й измъкнат пари по телефона. Тогава обаче се посъветвала със съседката и не се поддала.

Той така ме баламоса, че не може да бъде, представи се, че е брат ми. Брат ми е в друга държава, няма го тук. Да не оставяш сама, обръщат те на подигравка. Предния път се спасих, събудих комшийката, бях изгоряла – една се представи за дъщеря ми, че си счупила крака. Сега хич и не се сетих, още не мога да дойда на себе си“, разказва жената. Не иска да я снимат, защото се притеснява, предава Русе Медиа.

Хората от селото споделят, че редовно им звънят измамници. В същия ден е имало поредица от позвънявания, но след като измамниците са намерили жертва, са се концентрирали върху нея.

Звъняха ни и на нас. Скрит е номерът и не можем да разберем кой е, на домашния телефон звънят. Като чуят по-младежки глас, търсят или баба си, или дядо си, ама ние знаем за тези неща и като разберат, че знаем, и затварят“, казва Анелия, която е роднина на пострадалата жена.

Засега телефонните измами, свързани с коронавируса, са малко, но от полицията предупреждават хората да внимават. Замесените в схемата се възползват от притесненията, свързани с епидемията, за да искат пари.

Схемата, която прилагат като тактика в момента извършителите, е същата както в предишните периоди. Разговорите обикновено започват с опознавателна цел и се представят и за близък техен, и за в случая и за лекуващ лекар. Ако пострадалите бъдат въвлечени в заблуждение, още в този първоначален етап, се довършва докрая с цялата налична информация, с която разполагат извършителите по темата за корона вируса“, обясняват от полицията в Русе.

 Ако жертвите не се хванат и затворят телефона, им звънят отново.

Последват нови телефонни разговори, вече извършителят се представя като длъжностно лице от състава на полицията.  И във втория етап се развива познатата схема за помощ на полицията за залавяне на телефонни измамници."

От полицията отново съветват да не се дават пари, поискани по телефона, и да се сигнализира на спешния номер 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари