МВР влиза в училищата за повече сигурност

0
Кунева представи мерките за осигуряване на спокойствието в училищата
Кунева представи мерките за осигуряване на спокойствието в училищата

От понеделник представители на образователното и вътрешното министерства и експерти ще работят заедно, за да подобрят средата на сигурност в училищата, съобщи в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева.

Тя коментира и мерките, взети до момента, както и бъдещите такива, за да бъдат ученици, учители и родители по-спокойни.

Имаме специална програма, която финансираме – „Достъпно и сигурно училище“.

"Сега малко повече от половината училища имат камери. Това все пак е много сериозна гаранция, че ако нещо се случи, може да се реагира бързо. Наблюдението служи и за превенция изобщо нищо да не се случва. Ще вървим към изграждането на такъв тип наблюдение“, добави Меглена Кунева.

Тя подчерта, че данните от него не излизат извън училището, нито се съхраняват другаде.

„Държа да не се отива в друга крайност, към злоупотреба с лични данни и то на ученици. Изграждане на огради, охрана, която да бъде и физическа – това са все неща, които трябва да достигнат до всяка точка на България. Вече имаме карта на сигурността в страната“, каза още Кунева.

Според нея образователната система се нуждае от самоконтрол, но и от разбиране от страна на обществото, за да няма насилие в училищата. "Времената са тежки, но няма оправдание за агресията", подчерта министърът.

"За да се гарантира сигурността в учебните заведения, има нужда от спазване на закона и търпеливо отношение", категорична бе Меглена Кунева.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари