МВР - Русе санкционира двама шофьори за нарушения, публикувани във Фейсбук

2
Гражданите активно сигнализират за нарушителите в социалните мрежи
Гражданите активно сигнализират за нарушителите в социалните мрежи Снимка: Dunavmost / Архив

Гражданите активно сигнализират за нарушителите в социалните мрежи

Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Русе са изяснили и документирали извършени нарушения по ЗДВП от двама водачи на автомобили. За тях са сигнализирали граждани, които са видели видеоклипове на нарушенията им публикувани от възмутени граждани в социалните мрежи. Случаите са от 19 декември м.г. и от 3 януари т.г.

На 19 декември 2023 г. в 18:29 часа в гр. Русе на ул. "Потсдам" /пешеходната пътека до хлебозавода в посока търговиите/ 21-годишен русенец, управлявал лек автомобил „БМВ 320 D“, е извършил следните нарушения: не е съобразил поведението си с надлъжно положена пътна маркировка тип М2, като навлиза частично в лентата за насрещно движение, след като нарушава правилата за предимство е заобиколил МПС, изчакващо пред пешеходна пътека пешеходци, пресичащи от ляво надясно, без да ги пропусне и принуждавайки ги да забързат крачки, като с това е създал непосредствена опасност за тях и за възникване на ПТП.

На 3 януари 2024 г. около 12:05 часа в гр. Русе на бул. "Христо Ботев", в платното за движение в посока бул. Васил Левски, мъж на 60 г. от Русе, водач на лек автомобил „Рено Лагуна“, е извършил нарушение на ЗДВП, като на еднопосочен път с три ленти за движение е управлявал срещу движението в лявата пътна лента, в посока бул. Цар Освободител, като с това си действие е създал непосредствена опасност за движещите се срещу него в правилната посока автомобили.

Двамата водачи са издирени и са им съставени актове за установяване на административни нарушения.

От пътна полиция апелират към гражданите да са активни и да подават сигнали за нарушенията по ЗДВП на компетентните органи.

Освен в социалните мрежи, подавайте сигнали и в полицията. Органите на реда често се самосезират, но поради липсата на достатъчно данни като например за подателите на сигналите - гражданите, станали свидетели на нарушението, както и на друга по-конкретна информация, която се изисква по закон - време, място на нарушението, марка, модел, регистрационен номер на МПС и т.н., извършителите остават ненаказани.

За постигането на по-голям превантивен ефект и за получаване на обратна връзка за това, какво е станало с подаден сигнал и какво отношение е взето, полицията призовава гражданите да подават своите сигнали освен в социалните мрежи и на компетентните органи.

Отново напомняме, че в сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР – Русе функционира електронна пощенска кутия. Имейлът е: [email protected].

На електронната поща могат да се изпращат сигнали за нарушения на ЗДВП в писмен вид, както и под формата на снимков и видео материал, запитвания, предложения и т.н., които ежедневно се обработват и се разпределят за вземане на отношение по компетентност.

Практиката показва, че борбата с престъпността и опазването на обществения ред са най-ефективни, когато полицията и гражданите са в непрекъснато взаимодействие.

Когато това е налице, нарушителите и извършителите на противоправни деяния чувствително намаляват!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    До 3
    Застрашавали хаха в случая не.
  • -2
    4
    До 3
    Не, щото си малоумен. Утре сигурно и линейката ще снимаш че е спряла на пешеходна!
  • 19
    3
    русенец
    А ако ви изпратя на посочената поща клипове, на които са заснети нарушения на катаджии? Тях ще ги санкционирате ли?
  • 16
    2
    Аз съм
    Да не говорим че масово се завива от ул. Доростол наляво по ул. Янтра посока Вимес която е еднопосочна. Един такъв нарушител е един журналист който съм го засичал с един черен ван по различно време да го прави от години насам. Има и такива които от ул. Янтра карат направо срещу знака. С това те застрашава живота на тези които идват от ул. Плиска и си спазват правилата. Кога най накрая ще се сложат камери на тези места. Същото важи и за ул. Юндола и за кой знае колко други еднопосочни улици. Кога тези нарушители ще си получат заслуженото.
  • 16
    1
    Аз съм
    От паркинга срещу блок Бряст във квартал Възраждане почти всички като излизат от него завиват наляво където е еднопосочно, а знака им е само за надясно. Кога полицията ще залови тези нарушители.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари