МВР разкри кой подава злоумишлени сигнали по телефона

0
Авторът на обажданията е българин, който се намира в страна от ЕС
Авторът на обажданията е българин, който се намира в страна от ЕС

Установен е авторът на злоумишлените телефонни изяви през последните дни.

Деянието е наказуемо по НК с „лишаване от свобода“ и по Закона за ЕЕН 112 – със сериозна глоба.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов поясни подробности във връзка с установяването на автора на злоумишлени телефонни сигнали. Изяснено е, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и е осъществен контакт с партньорските служби.

Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС.

За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби се действа за установяване на местонахождението и задържането му.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията. Само през последните дни подадените злоумишлените обаждания са няколко: за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента , от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол.

Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари