МВР праща проверката за Варненското пристанище на прокурор

0
Проверката е започнала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията
Проверката е започнала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията Снимка: БГНЕС / Архив

Националната полиция е установила престъпление и неизгодна сделка

В отдел „Икономическа полици“ - ГДНП е приключила проверка за удълбочаването на двата канала на Пристанище-Варна. Тя е започвала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията. Изводът на разследващите е, че има данни за престъпление и изпращат материалите в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство по чл. 220 от НК за сключване на неизгодна сделка.

По случая са събрани и анализирани материали от Агенция „Държавна финансова инспекция“ и други институции. Установено е, че след провеждане на процедурата по възлагане на обществената поръчка за удълбочаването на двата канала на пристанището е сключен договор за изпълнение с еднолично акционерно дружество. Съгласно подписаното с възложителя споразумение от 1 октомври 2019 г. е следвало избраното акционерно дружество да извърши дейностите „на свой риск, със свои материали и техника, механизация и човешки ресурси“. Независимо от условията на документа и без да има право, дружеството възлага дейностите на друго предприятие, а то от своя страна ги превъзлага на трето предприятие.

В хода на проверката е установено, че първоначално избраното дружество не е разполагало с нужния ресурс и техника за възложената дейност, а второто е имало малък екип от специалисти и техника, което не позволява извършването на подобна дейност. Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 220 от НК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари