МВР отнема книжки за неплатени глоби

0
Обсъждат идеята да бъдат отказвани административни услуги, ако шофьор има задължения към държавата
Обсъждат идеята да бъдат отказвани административни услуги, ако шофьор има задължения към държавата Снимка: БНР

Временно отнемане на свидетелството за правоуправление, докато водачът не изпълни задълженията си спрямо бюджета е една от спешните мерки, които МВР прилага за подобряване събираемостта на глобите. 

По отношение събираемостта на глобите главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов посочи, че спешни мерки се прилагат и в момента: засилен контрол на пътя, бърза справка за наложени и невръчени наказателни постановления, а при връчени – временно отнемане на свидетелството за правоуправление, докато водачът не изпълни задълженията си спрямо бюджета, съобщават от МВР.

Във ведомството е обсъждана и идеята да бъдат отказвани административни услуги, ако шофьор има задължения към държавата.

В момента върви тестване между и информационната система на НАП и тази на МВР за управление на наложените и платени глоби. Директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски поясни, че патрулките са оборудвани със станции за отдалечен достъп, чрез които се извършва автоматична проверка за наложени и неплатени глоби.

В МВР в четвъртък се проведе среща за мерките, които касаят безопасността на пътя, след като на спешна среща в събота премиерът Бойко Борисов поиска радикални мерки. На срещата е обсъдена възможността полицейски автомобили да патрулират постоянно пред училищата. Това обаче също е в сферата на предложенията, тъй като затова ще са необходими средства, коментира вътрешният министър Валентин Радев.

2500 регистрационни са свалени заради нарушения на пътя. Тази възможност беше дадена с последните изменения на Закона за движение по пътищата.

След срещата в МВР стана ясно също, че новозакупените автомобили за МВР не могат да снимат. Причината са стъклата на автомобилите. 

В последните няколко години отново има повишаване на броя загинали по пътищата на страната, отчете вътрешният министър Валентин Радев. До 2020 г. МВР си поставя за цел броят на жертвите да се намали двойно. Тази година загиналите са вече 219, като цяло се отчита спад. Има пик на загинали деца - през 2016 г. жертвите са 36. МВР обмисля отново мерки за безопасност в района на училищата, освен това трябват часове по пътна безопасност, посочи Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари