МВР бори смъртността на пътя с листовки

0

МВР започва да раздава листовки на четири езика – български, турски, немски и английски, по граничните пунктове на шофьорите, влизащи в страната.

Началото на акцията беше поставено днес на граничния пункт Калотина.

В листовките са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват.

Основно листовките са насочени към чуждестранните водачи, които всяко лято минават през страната ни, обясниха от МВР. В брошурите има указания към чуждестранните водачи да закупуват винетни стикери, да карат с включени светлини, да използват предпазни колани, както и да спазват всички временни забрани и указания и разпореждания на МВР.

Само 100 000 листовки има в момента на ГКПП "Калотина", обясни началникът на пункта Светослав Костадинов. Той уточни, че в неделя през границата са минали около 40 000 души.

Росен Рапчев от КАТ "Пътна полиция" допълни, че най-честите нарушения, които извършват чуждестранните водачи на територията на страната, са свързани с неспазване на различните разпоредби на МВР. Как няма това да са най-честите нарушения, след като Законът за движение по пътищата е променян десетки пъти...

Схемата за пропаганда на последните изменения е проста. Спираш на границата за паспортна проверка. Подаваш документите. След малко ти ги връщат заедно с листовките. Ние сме единствената държава на Стария континент, която в сезона на почивките и туристическите пътувания променя законодателството.

С две думи вътрешното ведомство е дало пари да се отпечатат едни листовки, които ще свършат в канавката.

Катастрофите се борят с превенция. Това означава рисковите места да бъдат означени със знаци. Добре е да се сложи знакът Е24, че скоростта се контролира с радар. Може да се помисли и за разполагане на мобилни екипи с мотоциклети.

В същото време читатели ни предупреждават, че по пътя Бургас - Варна преди Морската ни столица има знак за ограничение на скоростта 100 км/ч, после 80 км/ч после 70 км/ч и накрая 50 км/ч точно на завоя и табелата е зад храстите, а до Аспаруховия мост има 5-6 км, пише Факти.бг.

Къде се видяло такава простотия по автомагистралта да се ограничи скоростта до 50 км/ч без да има нещо.

И табелите са поставени, така че трябва да се натискат спирачките.

Мнозина експертни посочват, че в България нямаме Пътна полиция, а Скоростна полиция. А иначе цялата пътна мрежа да се покрие с листовки, то катастрофите няма да намалеят.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари