МВР: Бедността и ниското заплащане са в основата на извършване на битови кражби

0
МВР: Бедността и ниското заплащане са в основата на извършване на битови кражби
Снимка: Дарик

Обедняването на населението след началото на икономическата рецесия от 2008 г. и все още ниското заплащане, остават съществени криминогенни фактори, стимулиращи извършването на битови престъпления, е един от изводите на Областната дирекция на МВР (ОДМВР), направени в отчета й за 2013 г.

Все още високата безработица, особено младежката, създава усещания за непълноценност на работоспособните граждани, са установили от органите на реда. Допълнена от негативните демографски тенденции и икономическата емиграция на висококвалифицирани българи, безработицата е сред факторите, които генерират нестабилност, несигурност и престъпност, смятат още от полицията.

Макар и слабо изразено, социалното напрежение присъства в региона, трайно отсъства обаче диалогът и уважението между различните противостоящи обществено-политически групи, което компрометира усилията за решаване на възникнали проблеми, особено когато изискват фундаментални промени.

Допълнителните мерки за охрана на държавната граница пък ангажират ресурси на ОДМВР, които в нормална ситуация се използват за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността.

Всички тези факти и изводи са посочени в анализа на институцията като вътрешни рискове за националната сигурност.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари