МРРБ ще инициира дебат за пропуски в Изборния кодекс след балотажа

0
Ведомството е установило, че масово текстовете в Изборния кодекс имат законова непълнота
Ведомството е установило, че масово текстовете в Изборния кодекс имат законова непълнота Снимка: БГНЕС

Ведомството е установило, че масово текстовете в Изборния кодекс имат законова непълнота

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпрати писмо до кметовете на общини след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на насрочените за 29 октомври 2023 г. местни избори за кметове и общински съветници.

След задълбочен анализ на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие и благоустройство установи, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи. Пропуските в законодателството следва да се обсъдят в широк обществен дебат, в спокойна и отдалечена от избори обстановка.

Поради факта, че писмото стана обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа за кметове на 5 ноември 2023 г., то бе изтеглено. Дискусията ще се възобнови след изборите, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани. Изчистването на законовите празноти в Изборния кодекс ще бъде поставено отново на дневен ред след предстоящия втори тур на местните избори.

Приоритет в работата на МРРБ е, според правомощията му, да гарантира провеждането на честни и свободни избори при стриктно спазване на действащото изборно законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари