МРРБ: Кметовете да побързат, защото могат да изтърват европейското финансиране

1
Важно е да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък, каза Ангелина Бонева
Важно е да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък, каза Ангелина Бонева Снимка: МРРБ

Важно е да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък, каза Ангелина Бонева

Новоизбраните кметове да приоритизират работата си по проектите с европейско финансиране заради изтичащ в края на годината срок за договаряне по програмния период 2014-2020 г. - това призова в интервю за БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Част от кметовете имат възможност да продължат текущата си работа. Тези, които сега ще встъпят в длъжност, следва да се запознаят с всички текущи проекти, изпълнявани от общините и финансирани с европейски средства, особено засягащите инфраструктурни обекти, посочи тя.

На 31 декември тази година изтича срокът за договаряне на проектите по програмния период 2014 – 2020 г.

"Буквално кметовете ще имат 8-9 седмици да анализират статуса на всеки проект и ако могат, да оптимизират сроковете."

Има рискове заради сложността на проектите, каза Ангелина Бонева, визирайки дейности в социалната, здравната и образователната сфера.

Получава се застъпване на края на единия програмен период с началото на новия програмен период и със срокове по ПВУ, отбеляза заместник-министърът. Затова според нея ще е трудно до края на годината да има готови договори и одобрени проекти от новия период – "тук може би ще имат глътка въздух кметовете".

Регионалните съвети за развитие в новия им състав ще направят приоритизация на проектите, съобщи Бонева в предаването "Хоризонт до обед" и прогнозира:

"Ще вървим към одобрени проекти в началото на 2024 г. До края на тази година не е реалистично. Но е важно да спасим парите и да действаме по Плана за възстановяване, където срокът за усвояване е доста по-кратък."

Интересът е надвишил четири пъти наличния ресурс на програмата за обновяването на многофамилните жилищни сгради по ПВУ, уточни още Ангелина Бонева.

"Там са три нива на работа – етажните собствености, в общинските организации и при нас. Тези три нива имат сложност и заради многото проекти, наличие на неточности, непълноти. За да не отхвърляме на формален принцип проекти, върнахме обратна връзка на кандидатите и очакваме от тях те да върнат съответно разяснения, така че може би в началото на декември да можем да съобщим резултатите от класирането. И да оставим време тези, които не са класирани, да подадат в рамките на етап 2 на процедурата проектите."

Бонева анонсира удължаване на срока за документацията по етап 2:

"Поне до края на януари смятам, че е целесъобразно."

Запитана ще имат ли предимство участниците в първия етап тя коментира, че формално няма такова изискване, но тъй като те имат готови технически паспорти и енергийни обследвания на сградите и документацията на голяма част от кандидатите вече е в изряден вид, това ще им даде предимство.

Първата процедура – за енергийна ефективност на административните сгради, е била придвижена по-бързо. По този механизъм много общини ще могат да се възползват от обновяване на техните сгради, обясни заместник-министърът на регионалното развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари