Мръсният въздух в Русе бил заради пушещите комини и липсата на вятър

3
Русенци са свикнали да дишат мръсен въздух. Някои вече се примиряват с това
Русенци са свикнали да дишат мръсен въздух. Някои вече се примиряват с това Снимка: Bulgaria ON AIR, стоп кадър

Само за месец в Русе са отчетени осем денонощия с превишения на нормата за фини прахови частици

 Според Регионалната инспекция по околната среда и водите, замърсяването се дължи на отоплението с твърдо гориво, предава Bulgaria ON AIR

"Стаите са ни високи, отопляваме се на дърва. Кандидатствахме за нови печки, но не ни дадоха, защото къщата ни е голяма", заяви жител на Русе.

През януари са регистрирани 2 пъти по-малко дни със замърсявания - 4. А преди година са били 16.

"Превишенията са били максимум 1,4 пъти над нормата. В дните, когато е имало превишение, е било заради битовото отопление и липсата на вятър", обясниха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Русенци са свикнали да дишат мръсен въздух. Някои вече се примиряват с това. От екоинспекцията отчитат все по-ниски концентрации в замърсяванията.

"В предходни периоди се е стигало до 2 - 3 пъти над нормата. Има намаление на нивата, но за да се влезе в нормите трябва община Русе да спазва всички изисквания. През летния период трябва чистене и миене на улиците", призоваха от екоинспекцията.

За изминалата година са регистрирани 28 дни с превишение на фините прахови частици във въздуха.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    дрън-дрън
    Току-що / в 7.57 ч./ излязох на южния си балкон / 8 етаж, Родина-2/ със 180 градуса панорама. Пуши само един комин в далечината от двуетажна къща. Излязох на северния балкон - пак 180 градусова панорама. Не пуши нито един комин от 6, 8 и 15 етажните блокове и от къщите. В далечината се виждат два комина на ТЕЦ-а. В момента и те не пушат, а има дни с бял, сив и черен дим. Та кой и кога ще каже какъв е проблемът с въздуха в града ни???
  • 17
    1
    русенец
    ... а през лятото от какво е? Може би от климатици на твърдо гориво? През лятото е по-запрашено и замърсено.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари