Може ли войната в Украйна да събори българското правителство?

4
Колко ще издържи правителството?
Колко ще издържи правителството?

Колко ще издържи правителството?

Динамично живее управляващата коалиция. “Приятелски огън” от президента. Първа министерска рокада. Стрелба със снежни топки по премиера на Шипка. Нехомогенна позиция за войната в Украйна. Коалиционен партньор, който публично се съмнява в спецслужбите. Депутат от управляващото мнозинство с обвинения към друг коалиционен партньор за политически назначения без конкурси…

А са изминали само два месеца и половина откакто управлението на държавата пое правителство, в което “Продължаваме промяната” (ПП) си партнира с други три политически сили – “Има такъв народ” (ИТН), БСП и “Демократична България” (ДБ).

Задават се още предизвикателства, пред които досегашните ще изглеждат като спаринг сесия. Но и те са достатъчни да си зададем въпроса: Колко ще издържи правителството? Този въпрос обаче е в корелация с други – коя е най-сериозната заплаха за стабилността на коалицията и има ли алтернатива на настоящата управленска конфигурация.

Танц със саби в коалицията

Съвместното управление в коалиция е като танц със саби. Особено в ситуация като днешната, когато дори властта да започне да се търкаля по жълтите павета, няма кой да се наведе да я вземе заради връхлитащите кризи. За опозицията като ГЕРБ е твърде рано – целта на Бойко Борисов и партията му е управляващата коалиция да катастрофира във всички сфери – надяват се да “помогнат” и ускоряващата се инфлация, и високите цени на енергията и горивата, а вече и потокът бежанци от Украйна, пише EURACTIV.

Механизмите за разрешаване на конфликтни въпроси вътре в коалицията не действат. Експертни съвети, лидерски срещи, съвместни заседания на парламентарни групи – тези формати не се практикуват особено. Дори тези, които бяха утвърдени в коалиционното споразумение. Все пак в парламента ръководствата на парламентарните групи обменят мнения и стиковат позиции по законопроекти. Но ако беше сработила система за вътрешнокоалиционно взаимодействие, нямаше да се стига до акции като тази на депутата Александър Дунчев от “Продължаваме промяната”, активен природозащитник и бивш директор на Агенцията по горите в последните два служебни кабинета на президента Радев.

От няколко дни Дунчев говори по медии и в социалните мрежи как “мафията дърпа конците в земеделското министерство”, как се връщат служители, свързани не само с БСП, но и с ГЕРБ и с ДПС – “поръчкови директори, които години наред са доказали, че изпълняват политически поръчки – да дадат големи количества дървесина на конкретни фирми, на занижени цени“. БСП управлява земеделското министерство. Лидерът на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова, както и министърът на земеделието Иван Иванов отхвърлиха обвиненията и хвърлиха подозрения върху Дунчев – обслужвал интересите на фирми, ощетени от решението държавните горски стопанства сами да секат и да продават дърва и не се реализирала амбицията му за висок пост.

Пред БНТ Иванов даже обясни, че това не е позиция на ПП – което Нинова изяснила в разговор с премиера Кирил Петков, “а личното виждане на г-н Дунчев”. Разбира се, подобно дистанциране би могло и да е тактически ход на премиера Петков, за да не се напрегнат допълнително отношенията в коалицията.

Макар че Дунчев съобщава за подкрепа от колеги – депутати от ПП, никой от тях не я обяви публично. Единствените, изразили поддръжка, се оказаха някогашните му съратници от “Да, България”, част от ДБ заедно с ДСБ и Зелените. “Проблем в коалицията няма, но на казаното от Александър Дунчев трябва да се обърне внимание”, заяви в парламента Ивайло Мирчев от “Демократична България”. За напрежение в коалицията не признават и от ИТН. От управляващото мнозинство стискат зъби, усмихват се криво-ляво пред камерите и толкоз.

А БСП се подготвя отрано за местните избори догодина. Дърва за огрев и нелегална сеч срещу гласуване е известен патент за контролиран вот. Изглежда, че БСП няма нищо против сега да сподели позициите в сектора с някогашния си партньор в управлението – ДПС, под чийто контрол бяха горите в кабинета на тройната коалиция.

Заради упорството на БСП и до момента не е придвижен законопроектът за изваждането на Агенцията по горите от земеделското министерство и прехвърлянето ѝ към Министерски съвет – договорено в коалиционното споразумение от партиите. Проектът трябваше да е готов до 28 януари, за което сигнализира преди време пак Александър Дунчев и дори коментира, че е умишлено забавен. Според Иван Иванов – бил е депозиран на 28 януари в МС и се чакали “бележките на Министерски съвет”, преди да се внесе в парламента.

Всяка коза на свой крак виси

Коалицията следва принципа: “Всяка коза на свой крак виси” – и която и да е от четирите политически сили избягва да критикува партньорско министерство или министри, нито да изразява подкрепа за партньорска инициатива. А всички заедно избягват да засягат президентската институция – когато държавният глава критикува, отговарят единствено премиерът и вицепремиерът Асен Василев.

Съпредседателите на ДБ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов неколкократно изразяваха недоволство от факта, че сектор сигурност е уплътнен с назначения от служебните кабинети – тоест, под силно президентско влияние. Наскоро от “Демократична България” публично се усъмниха в надеждността на информацията, която българските спецслужби придобиват. Атанасов даде пример с прогноза на спецслужбите, че мащабен военен конфликт в Украйна няма да има, и заподозря умишлено подценяване. “Притеснително е, че българските спецслужби и генералитетът ни са бъкани с руски агенти и открити путинофили”, обясни и Ивайло Мирчев. От декември м.г. от ДБ настояват за промени в ръководствата на спецслужбите, но не срещат подкрепа в коалицията. А Радев парира подобни заявки.

Макар да отстрани министъра на отбраната Стефан Янев, бивш съветник на президента и служебен премиер в правителствата му, премиерът също не е изразил съгласие с оценката на ДБ за работата на службите. Нещо повече – като форма на подкрепа бе изтълкувано прессъобщение след заседание на Съвета по сигурността тази седмица, в което Кирил Петков призовава службите за сигурност “да продължат да предоставят оперативна информация” (което им е работата).

Кризи извън контрол

И ако напрежението в коалицията може да бъде туширано поради страх от загуба на властови позиции и неясно политическо бъдеще за мнозина от участниците в нея, войната в Украйна и нейните последици – бежански поток, скъпи горива и енергийни суровини, не подлежат на контрол. Кабинетът би следвало да е разработил сценарии как да се справи при конфликт с различна продължителност и с какво темпо да решава енергийната диверсификация заради почти пълната зависимост от руски петрол и газ. На влизане на срещата на европейските лидери във Версай френският президент Еманюел Макрон заяви, че по-зависимите от доставките на руски газ страни трябва да бъдат подпомогнати с повече инвестиции.

В случай на нарушени доставки на руски нефт за рафинерията на “Лукойл”, България трудно ще внася горива отвън, тъй като повечето данъчни складове се държат от “Лукойл”. Възникнат ли проблеми с доставките на руски природен газ, компенсирането и на този дефицит е проблемно. Шансът е, ако се случи след края на отоплителния сезон, когато потреблението намалява, тъй като топлофикациите са най-големият консуматор на газ в България.

Интерконекторът с Гърция не е готов и поради тази причина се внасят само 30% от договорения с Азербайджан газ. Надеждата е този път срокът – 1 юли, да бъде спазен, така че към септември през тръбата да се подава газ. На газохранилището в Чирен не може да се разчита – суровината от там се ползва изключително предпазливо, тъй като зимата не е приключила, а газ ще може да се нагнетява поне след месец. В началото на отоплителния сезон миналия септември нагнетеното в хранилището синьо гориво е било на скромното ниво от 60.8%.

Студуване плюс скъпите горива и високата инфлация е най-бързата писта за оставка, на което и да е правителство. При цени на петрола, които скоро може и да пробият $130 за барел, психологическата граница от 3 лв./л лесно ще бъде достигната. Презапасяването с олио показа колко силни страхове владеят гражданите на най-бедната държава в ЕС, преживели дефицитите на социализма и на Лукановата зима. Дали брашното не е на дневен ред?

Паника от бежанците

Бежанците от Украйна засилват паниката сред населението, достатъчно влудено от двегодишната пандемия от COVID-19. Прогнозите варират от 100 000 до 300 хиляди души, в момента в България пребивават около 30 000 майки, деца и възрастни хора от Украйна. Правителството закъсня с организацията за посрещането на бежанския поток, а на 14-ия ден от началото на войната най-сетне сформира кризисен щаб, който да координира работата на институциите. В специално видео вицепремиерът по ефективно управление

Калина Константинова съобщи, че от петък, 11 март, на граничните пунктове гражданите, влизащи от Украйна, ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България и да получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. Досега общини и неправителствени организации се справяха както могат, за да осигурят здравни услуги на новодошлите след настаняването им. За целта ползват помощ про боно от лекари, стоматолози и болнични заведения или срещу заплащане, за което в повечето случаи се ползват дарения.

За българския бюджет издръжката на толкова хора е непосилна, ако няма европейска помощ, за каквато ще настоява премиерът Кирил Петков. За нощувка и един храноден държавата отпуска по 40 лева на бежанец, които се изплащат на българските хотелиери. До актуализацията през юни в бюджета са заделени едва 50 милиона лева за бежанците.

Войната в Украйна и нейните последици изтриха не само коронавируса като първа заплаха, но и светлите обещания, с които “Продължаваме промяната” спечелиха изборите. Четири месеца по-късно за повечето хора ще е трудно да си спомнят как Кирил Петков и Асен Василев обещаваха нулева корупция, чудеса от Плана за възстановяване и устойчивост (който още няма одобрението на Еврокомисията), нов главен прокурор. Петолевка за литър олио затъмнява всеки предизборен слоган.

Дори и при тази външна преса и вътрешно напрежение, управляващата коалиция не е заплашена от скорошен разпад. Може би тъкмо заради тях. Липсва и алтернатива. Мая Манолова формира пореден политически проект. Партия ще бъде центрирана и около Стефан Янев и може да се окаже факт още преди “Продължаваме промяната” най-сетне да са регистрирали своя. Но дори и да се учреди скоро, на бъдещата формация ще ѝ трябва време да набере популярност, а Янев да натрупа рейтинг като политик. Не може да разчита само на цитати от Путин.

Ако през това време правителството успее да укроти цените на горивата, храните и тока, има шанс да изкара до местните избори през есента на 2023-та.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    ангел марков
    Правителството ще бъде съборено от тоталната корупция, за която усилено си затваря очи и уши, а не от войната в Урайна. 15 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ! Прилагането от всички органи и институции, включително от съдебната система със силата на закон, на неистинският, несъществуващ в Закона за енергетиката и криминалният акт „Общи условия за продажба на топлинна енергия” – най-мощният генератор на корупция, беззаконие, липса на справедливост в обществото, емиграция, бедност и масовото нарушаване правата на потребителите - ГЕНОЦИД! Всеки, който отрича този безспорен факт, да посочи къде в Закона за енергетиката се съдържа акт с наименование „общи условия за продажба на топлинна енергия”, а не да ни пробутва тиражираната от Топлофикация и заинтересованите мантра, че правната рамка на общите условия е дадена чл. 150 ЗЕ. Правната рамка няма нищо общо с видът на подзаконовия акт “Общи условия”, който за парното е посочен в чл.21, ал.1, т.4 ЗЕ – „Общи условия НА ДОГОВОРИТЕ”? О Б Щ И У С Л О В И Я за продажба на топлинна енергия за битови нужди от “Топлофикация - Перник” ЕАД на потребители в град ПЕРНИК Чл. 1. С тези Общи условия се урежда продажбата на топлинна енергия за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване= Чл. 2. ¬Продавач на топлинна енергия в град Перник е “Топлофикация - Перник” ЕАД със седалище и адрес на управление: гр. Перник, кв. “Мошино” 2303, ЕИН по ДДС BG 113012360, код по Булстат BG 113012360, съд. регистрация по ф. д. № 155/1996 г. на Пернишки окръжен съд и притежаващ лицензии за пренос на топлинна енергия № Л-056-05/08.01.2001 г. на Държавната комисия за енергийно регулиране. Чл. 3, ал. (1) Купувач може да бъде всяко физическо лице, потребител на топлинна енергия за битови нужди, който е собственик или титуляр със запазено вещно право на ползване на имот в топлоснабдена сграда. РАЗДЕЛ ІІ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРОДАВАЧА: Чл. 4, ал. (1) Продавачът е длъжен да доставя в абонатните станции на сградите топлинна енергия за отопление, климатизация и горещо водоснабдяване в съответствие с топлинните товари на сградните инсталации. ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА: Параграф единствен: Настоящите общи условия са приети с Решение по т. VI от Протокол № 13 от 18.12.2007 г. на Съвета на директорите на “Топлофикация - Перник ” ЕАД; Одобрени с Решение № ОУ-011/14.04.2008 г. на ДКЕВР, на основание чл. 150, ал. (1) от Закона за енергетиката. 14.03.2022 г. тел. № 0888717118
  • -3
    3
    Анонимен Анонимен
    Не .Трябва да действат по твърдо и бърза във държавата
  • -3
    2
    Стоянов Никола , Русе
    Проблемът е,че при такива положения управляващите стоят на власт докато не се оправи положението
  • -2
    1
    3634y7u343
    bulgarskoto pravitelstvo se krepi na klechki za zubi.. to samo i vremeto da se razvali i moje da go gutne haha
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари