Може да има изкривявания в технологията на изплащане на компенсацията за тока

1
Това коментира Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори
Това коментира Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

"Държавата реагира сравнително бързо, но съм далече от мисълта, че компенсацията е достатъчна. Все пак е по-добре от нищо. Не знаем дали през ноември ще са полезни тези 110 лева. Нас ни притеснява технологията на изплащане заради недобросъвестни участници на пазара и може да се получат изкривявания. Механизмът за изплащане на тези 110 лева трябва да е максимално бързо работещ. Може да бъдат измислени фирми, които не съществуват или са със скрити собственици, които ще изчезнат, след като получат помощта". 

Това коментира пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. И посочи, че до компенсацията трябва да имат достъп около 630 000 фирми

110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.  

 

По думите на Стаменов КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението:

"В момента парите, които се изкарват в икономиката, се изсмукват в енергетиката. За щастие, това се случва в рамките на България. Има механизми и без наличие на парламент да се предприемат мерки и да бъде възстановен балансът, за да се омекоти удара, който ще дойде при битовите потребители". 

В предаването "Неделя 150" Константин Стаменов допълни: 

"През последните 20 години виждаме, че при масовите субсидии към възобновяемите източници има почти нулеви инвестиции към т.нар. базови мощности - газова или ядрена централа, например. Ако се строи каквато и да е мощност, тя трябва да се строи на пазарен принцип без никакви субсидии. Тази криза в момента показва това". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук