Може да има бум на операции след отпадане на карантината

0
А ако не бъдат взети мерки - системата може и да не се справи
А ако не бъдат взети мерки - системата може и да не се справи

Пандемията отлага плановите операции и профилактиките.

Ако те се забавят повече от два месеца, състоянието на много пациенти ще се влоши. Медиците дори не изключват бум на хирургичните интервенциите след отпадане на карантината. А ако не бъдат взети мерки - системата може и да не се справи, предава NOVA.

Само ден преди да влезе в болница за артроскопия на колянна става, Валерия Аспарухова чува от медиите, че в страната е обявено извънредно положение. А докато се насрочи нова дата за операцията ѝ, ще живее в болка.

Колко хора са в ситуацията не Валерия се знае, но само за миналата година са извършени близо 77 хиляди ортопедични операции. И ако голяма част от тях се водят неспешни, то в други звена, като Онкологията, например, работата се извършва по преценка и трудно може да бъде отлагана.

“Указанията са ясни. Но ние преценяваме дали едно лечение ако го отложим, дали няма да навредим на човека. Знаете, че онкологичните заболявания търпят развитие”, обясни д-р Стефан Константинов от УСБАЛ по онкология

В момента работата в Онкологията в София е намаляла с не-повече от 15 процента. И там обаче назрява проблем – изцяло е спрян скринингът. А онколозите са категорични – последствия от това няма да има само, ако профилактиката се поднови веднага  след май. А бум на операции ще претовари системата.

„Веднага като падне карантината, масово ще се случи, защото всеки ще гледа колкото може по-бързо да влезе в болница, за да си направи операцията, която му се е налагала и не се е случила. Аз лично подозирам, че здравната ни система след това няма да може да се справи”, каза Иван Димитров от Български пациентски форум.

А в момента болниците поне частично продължават да изпълняват дейността си. А когато дадено състояние се обостри, пациентът моментално минава в друга графа – спешен, след което веднага получава лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари