МОСВ провери "Линамар Русе“

2
Експерти от три екоинспекции инспектираха качеството на въздуха на площадката на производственото предприятие
Експерти от три екоинспекции инспектираха качеството на въздуха на площадката на производственото предприятие

Експерти от три екоинспекции инспектираха качеството на въздуха на площадката на производственото предприятие

Комплексна проверка на площадката на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД беше направена на 7 март т.г. Инспекцията беше извършена от експерти на Министерството на околната среда и водите, РИОСВ - София, РИОСВ - Велико Търново и РИОСВ - Русе. Проверката е в съответствие с ангажимента, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пое на 8 януари 2024 г. на срещата с гражданите на Русе за извършване на комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в града.

При направения обход на производствената площадка на места са усетени специфични миризми, характерни за дейността на оператора. Същата, но наситена миризма е установена в работните помещения. Извън границите на площадката не е имало миризми по време на проверката.

На дружеството е дадено предписание да извърши обследване на съоръженията и процесите, от които е възможно да се отделят интензивно миришещи вещества. Проверяващите от МОСВ са предписали да се изготви план-график с конкретни мерки за недопускане на разпространението на миризми извън границите на производствената площадка. Срокът за изпълнение на предписанието е 30 април 2024 г. От РИОСВ - Русе и МОСВ ще се проследи изпълнението на даденото предписание.

Тъй като решаването на проблемите с миризмите в Русе и конкретно тези с източник „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД изисква комплексен подход, министър Юлиян Попов изпрати писма до министъра на труда и социалната политика и до министъра на регионалното развитие и благоустройството за извършване на проверки по компетентност. Само съвместната работа на отговорните институции ще даде резултат, за да се премахнат неприятните миризми в града, казаха от екоминистерството.

На 6 март т.г. мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната агенция по околна среда започна измервания в Русе. Станцията е разположена в района на Флотската кула, където се помещава Хидрометеорологичната станция на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав”, близо до Западна промишлена зона. Според предварително утвърден график станцията ще работи в рамките на 13 денонощия през всеки сезон на годината.

В съответствие с екологичното законодателство станцията измерва стандартните атмосферни замърсители, както и органичните – бензен, толуен и ксилен. Резултатите от контрола на качеството на атмосферния въздух ще бъдат предоставени на Регионалната здравна инспекция – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Кок
    Всички знаят че те са замърситрли, до сега всички крилете.пълни боклуци за нищо не стават, после старите коли замърсявания. Божее
  • 7
    6
    ГЛУПАЦИ!!!!
    Трябва да си пълен олигофрен, за да решиш, че мобилната станция на МОСВ ще установи замърсител от Монтюпе при това местоположение- на 8 км от източника като между него и станцията е разположен целия град. Накрая ще плеснат с ръце и ще заключат, че всичко е наред и миризми няма. Защо не я позиционираха по Плиска или по Липник- например до някой жилищен блок, за да видят гражданите на Русе, които живеят натикани като сардини в тези блокове, какво реално дишат- отровите на Монтюпе плюс въглероден диоксис и азотни оксиди от автомобилите под балконите си. Е, вярно, че не всчики се тровят ежедневно така, защото някои живеят извън града в луксозни вили и модерни къщи...
  • 4
    5
    Спонсор
    Едно време, преди 34 години, народът излезе! После се пръкнаха от СТАНИ ДА СЕДНА, и ДЕМОКРАТИ за СЛАБА БЪЛГАРИЯ! Не пускат КОКАЛА и до днес, щото КЕЛЕПИРА е ВАЖЕН! А цв етове колкото искаш! Някои от смяна на ПАРТИЙ изредиха и ЕТНИЧЕСКИ и почнаха ОТНАЧАЛО! ПФУЙ!
  • 16
    4
    Балканеца
    А комплексния подход, включва ли изискване за наличен акт 16 на пречиствателната инсталация?
  • 23
    3
    баба Иванка
    Дядо Иване, ама то мариянчо и галка са от вашите, къде ги прати при евролибералите като не са си върнали партийните книжки от едно време още :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари