МОСВ обяви нова защитена зона "Камчия"

0
Под защита ще са близо 129 200 декара, от които 7500 декара са морски пространства
Под защита ще са близо 129 200 декара, от които 7500 декара са морски пространства Снимка: МОСВ

Под защита са алувиални, крайречни смесени, панонски гори, включено е и опазването на местообитанията на някои видове бозайници

Министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов подписа заповед за обявяването на нова защитена зонаКамчия“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Под защита ще са близо 129 200 декара, от които 7500 декара са морски пространства.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Зоната обхваща и опазва постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с морска вода, обширни плитки заливи, зараждащи се подвижни дюни и такива по крайбрежната ивица (бели дюни), неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), облесени дюни, както и подводни морски пещери.

Според заповедта, под защита в тази зона са и алувиални гори, крайречни смесени гори, панонски гори. По Закона за биологичното разнообразие в заповедта са описани и опазването на местообитанията на някои видове бозайници като европейски вълк, видра, пъстър пор, лалугер, афала, муткур (морска свиня), шипоопашата, шипобедрена и обикновена блатна костенурка, както и няколко вида риби и безгръбначни и други.

Територията на Зона „Камчия“ е в землищата на селата Близнаци, Дъбравино, Круша, Китка, Равна гора и Садово, община Аврен, област Варна; селата Венелин, Горен чифлик и Гроздьово, Долни чифлик, селата Ново Оряхово, Нова Шипка, Пчелник, Старо Оряхово и Шкорпиловци, община Долни чифлик, област Варна.

Обявяването на режимите на защитената зона се прави с цел предприемане на своевременни стъпки по стартиралата наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задълженията ѝ по директивата за местообитанията. „Заповедта за зона „Камчия“ с тези допълнителни режими на защита е трябвало да бъде издадена до 2014 г. Така, заради неизпълнението на Директивата за местообитанията и липсата на тези решения, ЕК заведе дело срещу България в Съда на ЕС. С тази заповед ще преодолеем още една наказателна процедура срещу страната ни, а именно тази за липсата на мерки за опазване на китоподобните в морските ни защитени зони, каза министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари