Москва и Киев се споразумяха за износа на зърно от обсадените черноморски пристанища

0
Русия и Украйна ще подпишат утре следобед в Истанбул споразумение за износ на зърно
Русия и Украйна ще подпишат утре следобед в Истанбул споразумение за износ на зърно

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заминава за Истанбул, за да присъства на събитието 

Русия и Украйна ще подпишат утре следобед в Истанбул споразумение за износ на зърно, съобщи турското президентство, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Русия, Украйна и Турция ще се съберат утре, за да подпишат предложено от ООН споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи канцеларията на турския президент Тайип Ердоган, цитирана от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по-рано съобщи, че днес заминава за Истанбул, за да присъства на събитието заедно с Ердоган и представителите на Русия и Украйна. В изявлението на президентството се казва, че церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13:30 ч. по Гринуич (16:30 ч. местно и българско време).

Турски представители, цитирани от АП, казаха, че освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се създаването в Истанбул на координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

По думите на заместник-говорителя на ООН Фархан Хак фактът, че Гутериш ще присъства лично означава, че "се придвижваме напред" по сделката. Шефът по хуманитарните операции на ООН Мартин Грифитс, който е назначен от Гутериш да действа по украинската част от споразумението, и ръководителката на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан, която действа по руската част, са вече в Истанбул, посочи АП.

Агенцията припомни, че миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища, казаха турски източници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Калибр
    Че то укропите имат ли морски пристанища.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари