Морето започна да се успокоява, но влизането все още е опасно

0
Мъртво вълнение все още има, течението дърпа навътре, дъното е издълбано
Мъртво вълнение все още има, течението дърпа навътре, дъното е издълбано Снимка: Dunavmost / архив

Мъртво вълнение все още има, течението дърпа навътре, дъното е издълбано

Морето започна да се успокоява, но дъното е издълбано от огромните вълни и влизането продължава да е опасно. Флагът по вишките все още е червен, вълните вече са по половин метър, а не както беше преди ден-два, когато достигаха до 3-4 метра. Това съобщи концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон Цветков, цитиран от „Труд news”.

Мъртво вълнение все още има, течението дърпа навътре, но постепенно “мъртвакът” отслабва и разпуска хватката, с която бе стегнал залива.

Бурното море изхвърли на брега тонове водорасли. В момента концесионерите се борят с купищата, които на места са цели планини. На Северния плаж е докарана тежка техника- багер, който разчиства зелената трева.

На ден вадим по 20- 25 тона водорасли. Тази година морето даде огромно количество морска трева и сега я разчистваме”, обясни концесионерът Цветков.

Плажът е пълен с летовници, като вече някои от тях се осмеляват да припарят до морето. Предстои уикенд, през който на ивицата се очакват още повече хора. Всички са нащрек заради незапомненото от години вилнеещо море. Вчера полицията съобщи и за двама удавени мъже по плажовете на залива- в Обзор и Поморие.

Вълнението е 2-3 бала. Децата ги пускаме на метър два навътре в морето, задължително с родителите, които да са до тях. При възрастните влизането е до кръста. Все още дъното е подкопано. Днес е шестият ден на мелтема. До втория и третия ред на плажа, чадърите са пълни с водорасли. Хората няма къде да сядат, но се разчиства”, казаха морските спасители. Водата е 25-26 градуса.

Епидемиолог №1 отрече зарази от водата

Проби не се вземат при бурно море

Като евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни определи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев твърденията на “Активни потребители” за мръсна морска вода и заразени туристи с бактерии от излив на фекалии.

Кунчев написа в социалната мрежа, че от една седмица е на Южния плаж в Приморско.

Засега не съм видял тълпи от болни пациенти. Редно е когато се обявяват такива данни да се публикуват и протоколите от изследванията... Вместо това се поставя под съмнение професионализма на колегите от РЗИ Бургас, което е най-малкото неетично!”, пише в главният държавен инспектор.

По думите му, ако се вземат проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако се вземе вода от застояло езерце, може да се докаже и замърсяване 400 пъти над нормата.

Спряха курсовете до острова

Заради бурята бяха отменени и курсовете на катамарана от Морска гара до остров Света Анастасия. Празникът с островното хоро, което трябваше да се извие на 15-ти август, в Деня на Богородица, се отложи за неопределено време. “Ще се опитаме да го направим на 28- ми август, когато се празнува Света Богородица по стар стил”, каза шефът на острова Павлин Димитров.

Вчера катамаранът “Бургос” е направил един курс до “Света Анастасия”, но морето отново е било доста бурно. Прогнозите са, че в неделя вече ситуацията ще се нормализира и туристическите кораби ще пътуват по график- по три пъти на ден.

Утре вечер е концертът на Графа и засега не го отменят. В неделя е концертът с музиката на Стинг.

Надяваме се да чуем тези два уникални спектакъла сред вълните, каза още управителят на острова.

Удавници изплуваха в Обзор и Поморие

Два трупа на мъже - на Южния плаж в Обзор, и в Поморие, изплуваха от морето, което продължава да е бурно. На 16 август около 18:15 ч. в Районно управление - Поморие е получено съобщение за удавен мъж, чието тяло е открито на плажа на ул. “Крайбрежна”, под магазин “Аралия”. Установено е, че това е 50-годишен мъж от село Бов, община Своге. Тялото е откарано в отделение “Съдебна медицина” при УМБАЛ - Бургас за извършване на аутопсия.

На 17 август около 14:00 ч. в Районно управление - Несебър е получено съобщение за труп на мъж, открит в морето край местността “Кавака” на около 300-400 м. южно от бийч бара на х-л “Марина Сандс” на Южния плаж в Обзор.

При извършения оглед, видими следи от насилие не се открити. Вероятно смъртта е настъпила вследствие удавяне. Точните причини ще бъдат установени в отделение “Съдебна медицина” към УМБАЛ - Бургас, където е откарано тялото на мъжа с неустановена към момента самоличност. Той е на видима възраст около 25-35 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Дора Петрова
    Природата е асиметрична.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари