МОН предлага книжките за детските градини да са безплатни за родителите

1
До този момент родителите са купували книжките
До този момент родителите са купували книжките

Министерството на образованието предлага образователните книжки за най-малките в детската градина да бъдат финансирани от държавата.

Ведомството е подготвило промени в постановление за финансиране на образованието, предава БНР. Предлага се да има повече пари за учебници по новия предмет „Компютърно моделиране и информационни технологии“.

Малко над 35 лева ще е бъде нормативът за осигуряване на познавателни книжки за дете в първа възраства група. До този момент родителите са купували книжките, е отбелязано в проекта за промени.

Образователното министерство посочва, че по този начин ще се осигури и равнопоставеност на най-малките в детските градини. Мярката се очаква да влезе в сила през учебната 22-23-та година и да обхване над 51 000 деца.

Заради новия предмет „Компютърно моделиране и информационни технологии“ пък, МОН предлага цената за отпечатването на допълнените учебници да е между 144 и 162 лева.

В зависимост от това за кой клас са предназначени. Предметът се изучава в пети, шести и седми клас. Около 122 200 ученици има V и в VI клас. А за учебната 23 – 24 се очакват приблизително 63 700 ученика в VII клас. Новият учебен план добавя около 17 учебни часа по новия предмет. Затова е нужно и увеличаване на съдържанието на учебниците. От министерството на образованието са пуснали предложенията за обществено обсъждане. Крайният срок за него е 20 април. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари