Момичета се молиха за дъжд във Видинско

0

Заради засушаването през последните седмици, читалищните дейци в Ново село се обърнаха към един стар обичай за измолване на дъжд - Пъпъруда /Пеперуда/.

Той е проучван и записан на аудиокасета в Народно читалище „Земеделец-1874“ преди повече от 20 години. Секретарят на читалището Любка Ангелова възстанови текста от архивите и предложи отново да се запише- този път с по-модерна техника, предава БНР. В обичая взеха участие 11 момичета на възраст от 4 до 12 години и 8 самодейки. Филмът бе заснет от Петко Колев.

Началото започна от „Чупина фуния“- един от подстъпите към река Дунав, където се събраха децата, облечени в бели ризи и пояси. Първо избраха „пеперудата“ - Борислава,  едно от най-малките момиченца, на което по-големите направиха поличка от бъз. Оттам с песен тръгнаха към първата къща: „Пъпърудъ лет летела, ой додоло, от облака до облака, ойдодоло, па съ жално милно моли, ойдодоло, да удари ситнъ кишъ, ой додоло“.

Най-напред момичетата бяха посрещнати от 90-годишната баба Лида Радулова, която в далечното си детство също е участвала в този ритуал. След като ги благослови на новоселски, тя ги покани да опитат плодовете на трапезата й. Помощник на бабата бе Елка Дудолова - пенсионирана учителка, етнограф и познавач на новоселския бит и култура. Още две самодейки посрещнаха момичетата в своите домове - Василка Меицова и Емилия Йонова.

А след това всички вкупом се отправиха към Дунава. Там малката пеперуда първа влезе в реката, а каките развързаха пояса й и хвърлиха клонките бъз в реката. С надежда, че все пак ще завали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари